© rr

Zo nipt was het: Fabio Jakobsen bezorgt Deceuninck-Quick Step sprintzege in Vuelta na fotofinish

Fabio Jakobsen heeft de vierde etappe in de Vuelta gewonnen. Maar het was érg nipt: na 175,5 vlakke kilometers van Cullera naar El Puig was het wachten op de fotofinish om te zien dat de Nederlander van Deceuninck-Quick Step in de aangekondigde massasprint nét iets sneller was dan Sam Bennett van Bora-hansgrohe. De rode leiderstrui van de Ier Nicolas Roche kwam nooit in gevaar.

svar, vml

Nadat Sam Bennett maandag de eerste massaspurt van deze Vuelta won, waren de sprinters ook in etappe vier aan zet. Het peloton kreeg een hoofdzakelijk vlakke etappe voor de wielen: de Puerto del Oronet, een helling van derde categorie op iets minder dan vijftig kilometer van de finish, was het enige obstakel van de dag.

Jelle Wallays op avontuur

Twee renners gingen vanaf kilometer één samen op avontuur: onze landgenoot Jelle Wallays (Lotto-Soudal), vorig jaar nog ritwinnaar in de Vuelta, en de Spanjaard Jorge Cubero (Burgos-BH).

Wallays en Cubero kregen een maximale voorsprong van zeven minuten, maar in het peloton kwam al snel een georganiseerde achtervolging. BORA-hansgrohe nam het voortouw voor hun snelle man Sam Bennett, terwijl ook Deceuninck-QuickStep haar deel van het werk deed voor Nederlands kampioen Fabio Jakobsen.

© BELGA

Opgave Steven Kruijswijk

Na bijna twee uur koers viel er ook een tweede opgave te noteren, een grote naam: Steven Kruijswijk, de nummer drie van de voorbije Tour en bij Jumbo-Visma een belangrijke helper van kopman Primoz Roglic, stapte uit de race door knieproblemen.

Vlak voor de Puerto del Oronet won Wallays de tussensprint en meteen gingen ook de hemelsluizen open. Na de hitte van de voorbije dagen een welgekomen verfrissing en de regen zorgde ook voor de nodige voorzichtigheid in het peloton, waardoor de twee koplopers hun voorsprong van anderhalve minuut nog even konden vasthouden. Maar het was onbegonnen werk tegen een jagend peloton en op 18 kilometer van de finish werd Wallays als laatste ingerekend.

Fotofinish in aangekondigde massasprint

Op de lange, rechte wegen richting finale ging het tempo meteen fors de hoogte in en dat zorgde voor de nodige verbrokkeling in het peloton. De topsprinters lieten zich echter niet verrassen en zo leken we op weg naar de aangekondigde massasprint. Tot Rémi Cavagna wegsprong op iets meer dan vijf kilometer. Een ingestudeerd nummertje van Deceuninck-Quick Step en de Franse hardrijder pakte meteen een tiental seconden maar onder de rode vod van de slotkilometer werd hij toch weer ingerekend.

Dus werd er toch nog gespurt en Fabio Jakobsen van Deceuninck-Quick Step leek op weg naar de zege maar op de streep kwam Sam Bennett toch weer tot naast de Nederlandse kampioen. De fotofinish moest uitsluitsel brengen en die wees dan toch de 22-jarige Jakobsen uit als winnaar. de 57e zege alweer voor Deceuninck-Quick Step, de 27e in de Vuelta. Edward Theuns, maandag nog knap tweede, werd opnieuw beste Belg maar strandde deze keer op de zestiende plek vlak voor Tosh Van der Sande van Lotto-Soudal.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Walscheid en Molano gedeclasseerd

Max Walscheid finishte aanvankelijk als derde maar werd net als de Colombiaan Juan Sebastián Molano (tiende) door de jury achteraf gedeclasseerd voor “onreglementair sprinten”.

“Wist zelf niet dat ik gewonnen had”

Het was voor Fabio Jakobsen (22) zijn eerste zege in een grote ronde. “Ik wist zelf niet dat ik gewonnen had”, vertelde hij na afloop. “Ik gooide mijn fiets over de lijn en kon niet zien of ik gewonnen had, want ik had mijn ogen dicht. Ik wist pas dat ik gewonnen had toen ik een paar jongens van het team hoorde juichen. Zelf zag ik het niet, ik deed mijn jump, mijn ogen waren dicht, Sam Bennett zat echt wel dicht bij mij en ik keek naar hem. Ik wist het niet. Ongelooflijk, ik win, ik ben er zo blij mee, dit is nog maar mijn eerste grote ronde. Ik kwam naar hier met de ambitie om een rit te winnen en nu heb ik die beet. Hier ben ik heel trots op, dan nog wel een zege in mijn trui van nationale kampioen.”

© EPA-EFE

Jakobsen finishte maandag pas als zevende. “Ik was ontgoocheld, de ploeg was ontgoocheld. Gisteren kwam het er niet uit, we waren uit op revanche, wilden tonen dat we een sterke ploeg hebben met een goede lead-out en dat hebben we ook bewezen. Ik denk dat we de finale gedomineerd hebben. Richeze deed een perfecte lead-out. Toen ik dacht dat mijn moment was aangebroken, ging ik vol en ik win. Het verschil is klein, maar het belangrijkste is dat ik win en dat die zege nu op mijn palmares staat.” Het is voor Jakobsen zijn zesde zege van het seizoen, zijn derde al in de World Tour na een rit in de Ronde van California en in de Ronde van Turkije. Eerder dit jaar won hij ook de Scheldeprijs.

De vijfde rit voert de renners woensdag over 170,7 kilometer van L’Eliana tot het Observatorio Astrofisico de Javalambre.

Uitslag:

1. Fabio Jakobsen (Ned/DQT) de 175,5 km in 4u04:16 (gem. 43,11 km/u)

2. Sam Bennett (Ier/BOH) op 0:00

3. Fernando Gaviria (Col/UAD) 0:00

4. Luka Mezgec (Sln/MTS) 0:00

5. Marc Sarreau (Fra/GFC) 0:00

6. Szymon Sajnok (Pol/CCC) 0:00

7. Edvald Boasson Hagen (Noo/TDD) 0:00

8. Jon Aberasturi (Spa/CJR) 0:00

9. Clément Venturini (Fra/ALM) 0:00

10. Maximiliano Richeze (Arg/DQT) 0:00

Stand:

1. Nicolas Roche (Ier/SUN) de 576,5 km in 13u55:30 (gem. 41,40 km/u)

2. Nairo Quintana (Col/MOV) op 0:02

3. Rigoberto Uran (Col/EF1) 0:08

4. Mikel Nieve (Spa/MTS) 0:22

5. Miguel Angel Lopez (Col/AST) 0:33

6. Primoz Roglic (Sln/TJV) 0:35

7. Sergio Higuita (Col/EF1) 0:37

8. Wilco Kelderman (Ned/SUN) 0:38

9. Davide Formolo (Ita/BOH) 0:46

10. Rafal Majka (Pol/BOH) 0:46

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer