Magnette dreigt opschortingsclausule CETA-handelsverdrag te activeren

© REUTERS

Waals minister-president Paul Magnette dreigt er nog maar eens mee een bom te zullen leggen onder het CETA-handelsverdrag. Hij wil de opschortingsclausule in het Europees-Canadese handelsverdrag activeren als de federale regering treuzelt met advies te vragen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie.

tg

“Er mag niet met de voeten van de Walen gespeeld worden”, zei Magnette donderdag. Volgens hem lijkt premier Charles Michel een “oneerlijke interpretatie” te geven aan de afspraken die er met Wallonië gemaakt zijn over het verdrag.

“Als blijkt dat er sprake is van slechte wil, dan zal ik het Waals parlement vragen om de opschortingsclausule van het verdrag te activeren”, zei Magnette.

Die clausule moet volgens hem door de federale regering aan de EU-lidstaten gemeld worden, wat leidt tot de automatische opschorting van het gehele verdrag.

Extra jobs

Het Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) (”alomvattend economisch en commercieel akkoord”) is een vrijhandelsakkoord tussen Canada en de Europese Unie. Nu bestaan er nog veel belemmeringen om producten en diensten in- of uit te voeren. Met het verdrag vallen zo goed als alle barrières weg, wat de handel een boost moet geven. Voorstanders zeggen dat het CETA twaalf miljard euro extra zou opbrengen voor Europa en 150.000 extra banen zal scheppen.

Ondertekening uitgesteld

Paul Magnette en het Waals Parlement weigerden in oktober het akkoord te tekenen uit schrik dat de Waalse economie - met name de landbouw - zal worden overspoeld door Canadese producten en dat het zal leiden tot sociale dumping. De Canadese premier, die het het akkoord mee zou komen tekenen, moest door het ‘njet’ van Magnette zijn reis uitstellen. Uiteindelijk kwam men toch tot een akkoord. Maar nu dreigt de Waalse socialist alweer stokken in de willen te zullen steken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen