Direct naar artikelinhoud
PolitiekOpen Vld

Gwendolyn Rutten is het beu om in een schietkraam te staan: Open Vld-voorzitter slaat terug

Gwendolyn Rutten is het beu om in een schietkraam te staan: Open Vld-voorzitter slaat terug
Beeld Photo News

De kritiek van Open Vld-kopstuk Vincent Van Quickenborne op partijvoorzitter Gwendolyn Rutten is niet in goede aarde gevallen bij Rutten, die het beu is om in een schietkraam te staan. ‘De focus bij goede onderhandelingen moet op de inhoud liggen.’

“De enige Q waar ik naar luister tijdens de onderhandelingen.” Dat schreef Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten dinsdagochtend op Twitter, met daaronder het logo van de commerciële radiozender Qmusic. Onderaan voegde ze de hashtags ‘focus’ en ‘inhoud’ toe.

Twitter bericht wordt geladen...

Over de muzieksmaak van Rutten is misschien weinig bekend, maar zeker is wel dat ‘Q’ een verwijzing is naar de bijnaam van de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne. Die zei afgelopen weekend in Het Laatste Nieuws dat de liberale partij nood heeft aan “een sterke, nieuwe voorzitter”. Een rol die volgens hem op het lijf is geschreven van Egbert Lachaert, de huidige fractieleider in de Kamer.

Aan De Morgen bevestigt Rutten dat ze met haar tweet de puntjes op de ‘i’ wou zetten. Op dit moment onderhandelt ze in naam van Open Vld met N-VA en CD&V over de volgende Vlaamse regering. Federaal houdt ze contact met informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR). Dit is niet het moment voor partijgenoten om de eigen partij aan te vallen. “De focus bij goede onderhandelingen moet op de inhoud liggen”, zegt ze.

Machtsstrijd

Hoewel we de boodschap van de Aarschotse “met een knipoog” moeten lezen, wijst de tweet op een zekere frustratie. Terwijl ze voor de partij het onderste uit de kan probeert te halen, gaf Van Quickenborne de voorbije weken verschillende interviews waarin hij haar aanpak de grond inboorde. De kritiek luidde onder andere dat ze de partij te veel naar links stuurde, te weinig zei waar het op stond, en dat ze zich de kaas van het brood liet eten door de N-VA.

Van Quickenborne staat niet alleen. Francesco Vanderjeugd, de jonge burgemeester van Staden, wierp zich ook al in de strijd om het voorzitterschap. Waarna Van Quickenborne dus Lachaert naar voor schoof. De fractieleider, die Rutten in 2012 al eens uitdaagde maar verloor, zou volgens hem de ideale kandidaat zijn. Al beweren critici dat hij Lachaert vooral weg wil uit het parlement, zodat hij zijn positie kan overnemen.

Lachaert is weliswaar niet officieel kandidaat. “Voorlopig is er nog geen vacature. Pas als het zover is, zal ik erover nadenken”, klinkt het zuinig. Haast dezelfde reactie krijgen journalisten altijd bij Bart Tommelein, voormalig viceminister-president en nu burgemeester van Oostende. Hij zei begin dit jaar het voorzitterschap te overwegen. Maar met de huidige wildgroei aan West-Vlaamse kandidaten is zo’n kandidatuur minder interessant. 

Minister of niet?

Normaal gezien zouden de liberalen pas in maart 2020 een nieuwe voorzitter kiezen. Maar al sinds de tegenvallende verkiezingen van 26 mei zijn er interne spanningen. De Brusselse regeringsvorming, waarbij Open Vld-onderhandelaars Sven Gatz en Guy Vanhengel in een overwegend linkse coalitie stapten zonder de MR mee aan boord te hijsen, heeft die spanningen nog verder uitvergroot. 

Dat Rutten Van Quickenborne zo openlijk op zijn plaats zet, toont aan dat het potje stilaan overkookt. Rutten is het beu om in een schietkraam te staan. Sommige partijgenoten, daarentegen, ergeren zich dan weer aan het feit dat Rutten een job zou ambiëren in de nieuwe Vlaamse regering. Zolang daar de ministerposten niet zijn verdeeld, weten ook andere partijgenoten niet waar ze aan toe zijn, klinkt het. “Het is logisch dat ze daarmee nervositeit creëert.”

De komende weken worden bepalend. Als Rutten minster wordt, moet de partij mogelijk al vroeger op zoek naar een nieuwe voorzitter. Wordt ze dat niet, dan sleept de huidige situatie nog enkele maanden langer aan. Geen wonder dus dat zelfs haar grootste critici Rutten nu aanprijzen als de ideale volgende onderwijsminister.