Direct naar artikelinhoud
Branden Amazone

Brazilië accepteert alsnog G7-geld voor bestrijden bosbranden, op voorwaarde dat het dat zelf mag uitgeven

Brand in het Braziliaanse deel van het Amazonewoud.Beeld AP

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is bereid buitenlandse hulp bij het bestrijden van de bosbranden in de Amazone te aanvaarden, maar alleen als het land zelf de controle krijgt over de fondsen. 

“De soevereiniteit van Brazilië is niet onderhandelbaar”, zegt de woordvoerder van de president. “Het essentiële punt is dat dit geld, bij binnenkomst in Brazilië, onder controle van het Braziliaanse volk valt.”

Volgens woordvoerder Rego Barros staat Brazilië niet lijnrecht tegenover Frankrijk. De verklaring impliceert dat Bolsonaro zijn eerdere eis heeft laten vallen dat de Franse president Emmanuel Macron eerst zijn beledigingen moet terugnemen. Dan pas zou Brazilië bereid zijn 20 miljoen dollar aan fondsen van de G7 voor de bestrijding van de bosbranden te accepteren. Macron noemde de branden in het Amazonewoud tijdens de G7-top “een internationale crisis”. Hij wil “niet toestaan dat Bolsonaro alles vernietigt”. De Braziliaanse president reageerde daar furieus op. De Amazone is van Brazilië, vindt hij.

Na de top weigerde Brazilië via een verklaring van kabinetschef Onyx Lorenzoni hulp van de G7. Hij zei dat “die middelen beter besteed kunnen worden aan de herbebossing van Europa”.

Het regenwoud van de Amazone produceert 20 procent van de zuurstof op aarde. Er woeden al weken hevige branden.

Lees ook 

Heeft Bolsonaro een punt en is internationale bemoeienis ‘neokoloniaal’?

Bolsonaro heeft ook veel fans: ‘Als je bomen kapt in de Amazone, groeien ze later weer terug’

‘Als de hele Amazone wegbrandt, maakt dat voor onze ademhaling geen verschil’: 4 vragen over de bosbranden in Brazilië