Direct naar artikelinhoud
Herlees liveblogBrexit

‘Taking back control was nog nooit zo griezelig’: Boris Johnson zet parlement buitenspel

De Britse premier Boris Johnson geeft het Britse parlement (ongewild) extra vakantie, tot 14 oktober.Beeld AFP

De Britse regering heeft koningin Elizabeth gevraagd de opening van het parlementaire jaar zes weken uit te stellen. Na een bijeenkomst met haar adviesraad, heeft de Queen ook ingestemd met het plan van Johnson. Daarmee zou het parlement grotendeels buitenspel komen te staan in de aanloop naar de brexit, die uiterlijk 31 oktober een feit moet zijn. 

Herlees de liveblog hier:

Krijg als eerste een bericht bij nieuwe ontwikkelingen: download nu onze app ›

Live

  1. Analyse

    De ‘coup’ van Boris Johnson lijkt vooral een slimme provocatie om nieuwe verkiezingen uit te lokken

    Beeld AP
  2. ‘Schandalig’

    De Française Nathalie Loiseau, als oud-minister van Europese Zaken een medestandster van president Emmanuel Macron, waarschuwt dat Groot-Brittannië niet alleen op een ‘no deal’, maar ook op een ‘no debate’-brexit afstevent. “Een beslissing die genomen werd in naam van het volk, is verworden tot een beslissing die geïmplementeerd wordt zonder inspraak van zijn verkozen vertegenwoordigers”.

    De Duitse sociaaldemocraat Udo Bullmann (SPD) noemt de wending “een schandalig affront”. “Het Britse volk zal nooit een ‘no deal’-brexit steunen en Boris Johnson weet dat.”

  3. Protesten tegen Johnson

    Er zijn protesten uitgebroken tegen Brits premier Boris Johnson. Een greep uit de beelden.

    Beeld EPA
    Beeld AP
    Beeld AP
    Beeld AFP
    Beeld AFP
    Beeld AP
    Beeld AP
    Beeld AP
  4. Britse bijval

    Johnson krijgt niet alleen negatieve reacties, verschillende Britse parlementsleden steunen hem. Onder meer conservatieven als Simon Clarke, Lucy Allen en Daniel Hannan delen de mening van Johnson.  

    "In 400 jaar hebben we nog geen enkele parlementaire sessie gehad die zo lang duurt als de huidige. We hebben de speech van de Queen nodig om een moedige agenda over politie, infrastructuur en gezondheidszorg na de brexit te bepalen. En daar zal nog tijd genoeg voor zijn als het Lagerhuis wordt opgeschort", klinkt het bij Simon Clarke. 

    "De 'Queen's Speech' is te laat. Het is tijd dat de overheid aan de slag gaat met een binnenlandse agenda. De brexit heeft alles ingenomen. Dat moet stoppen", vindt Lucy Allen. 

    "Een prorogatie vindt elke herfst plaats. Deze parlementaire sessie duurt nu al drie jaar, de langste periode sinds de burgeroorlog. Welke 'screwed-up' geest heb je nodig om de veel te late terugkeer van grondwettelijke normaliteit als een staatsgreep te bestempelen?", is op de Twitterpagina van Daniel Hannan te lezen. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  5. Ex-premier trekt mogelijk naar rechtbank

    Terwijl burgers plannen om op straat te komen, wint de voormalige premier John Major juridisch advies in over het besluit van Johnson om het parlement op te schorten. Major wil dat scenario aanvechten. 

    In een verklaring op BBC News zei Major: “Ik twijfel er niet aan dat het motief van de premier bij het streven naar prorogatie is om een ​​soeverein parlement dat tegen zijn beleid is te omzeilen. Terwijl de gebeurtenissen zich ontwikkelen, zal ik advies blijven inwinnen over de wettigheid van Johnsons plan en van andere zaken."

    John MajorBeeld REUTERS
  6. Protestacties in Verenigd Koninkrijk

    Protesten tegen de 'prorogation' van het parlement schieten als paddenstoelen uit de Britse grond. Campagnegroep 'Een ander Europa' plant om 17.30 uur vanavond een demonstratie in Westminster.

    De groep 'Leeds voor Europa' is van plan om datzelfde morgen op hetzelfde moment en op dezelfde plaats te doen. Op dit moment komen al mensen samen in Manchester met paraplu's, zoals bij de protesten in Hongkong. In Cambridge en Cambridge staat een mars op de agenda en ook de Schotse hoofdstad Edinburgh mag protesten verwachten. 

  7. Koningin keurt verdaging goed

    Koningin Elizabeth II heeft zonet ingestemd met de opschorting van het Britse parlement tot 14 oktober, het plan van premier Boris Johnson. De Privy Council, de adviesraad van de koningin kwam bijeen in het Balmoral Castle bij Aberdeen in de Schotse Hooglanden.

  8. Trump noemt Johnson 'great one'

    Ook de Amerikaanse president Donald Trump laat zijn licht schijnen over de zaak. Hij noemt het moeilijk voor oppositieleider Jeremy Corbyn om een motie van wantrouwen tegen Johnson te winnen. Zeker omdat "Boris exact is wat het Verenigd Koninkrijk nodig heeft" en hij gaat bewijzen dat hij een "great one" is. Hij sluit zijn tweet af met kusjes voor het VK. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  9. Britse pond devalueert

    Het Britse pond zakte vandaag flink in waarde nadat premier Boris Johnson de opening van het parlementaire jaar had uitgesteld. De waarde van het pond, dat juist bezig was met een opmars, zakte naar het laagste niveau in ongeveer een week. Een pond leverde op het dieptepunt vandaag nog 1,2156 dollar op, een daling van 0,6 procent. Tegenover de euro zakte de waarde tot 1,1006 euro.

  10. Kwart miljoen Britten tekent petitie

    De petitie om het Britse parlement toch niet te verdagen, schiet razendsnel omhoog. De kaap van de 200.000 is al bereikt. Opvallend, vooral de Britten uit steden als London, Brighton, Oxford en Cambridge hebben hun handtekening geplaatst. Ook ongeveer 200 Belgen hebben de petitie getekend. 

  11. Lees ook:

    Bedreigt Johnson de Britse democratie?

  12. Solidaire Verhofstadt

    Guy Verhofstadt, die namens het Europees Parlement de brexit-onderhandelingen volgt, heeft getweet dat 'controle terugnemen' er nog nooit zo 'sinister' heeft uitgezien.

    "Als collega-parlementariër ben ik solidair met degenen die vechten voor hun stem om gehoord te worden," zei hij. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  13. Populaire petitie

    Een petitie, waarin de regering wordt opgeroepen het parlement niet te verdagen, heeft al meer dan 90.000 handtekeningen ontvangen in een paar uur tijd. Om een mogelijkheid tot debat te bieden in het parlement moet de petitie 100.000 handtekeningen krijgen. 

    De tekst luidt: "Het parlement mag niet worden verdaagd of ontbonden tenzij en totdat de periode van artikel 50 (de wet om het land terug te trekken uit de EU) voldoende verlengd is of het voornemen van het VK om zich terug te trekken uit de Europese Unie is geannuleerd."

  14. 'Grondwettelijke schande'

    John BercowBeeld REUTERS

    John Bercow, de voorzitter van het Britse parlement die vooral bekend is van de uitspraak "order", heeft ook gereageerd op het idee van Johnson. "Deze zet is een grondwettelijke schande", zegt hij. 

    "Dit is ongehoord. Johnson kan het mooi verpakken, maar het is kristalhelder dat hij het uitstel gebruikt om het parlement te weerhouden om zijn functie uit te voeren. Het parlement sluiten. Vooral in deze uitdagende tijden is het van levensbelang dat het Lagerhuis zijn zegje kan doen. Het parlement sluiten zou een belediging inhouden van het democratisch proces en van de rechten van parlementsleden als verkozenen van het volk."

  15. Video: Brits parlement tot 14 oktober opgeschort

  16. Johnson stuurt parlementsleden brief

    Deze brief stuurde Boris Johnson aan de parlementsleden om te bevestigen dat het Lagerhuis wordt opgeschort. Hij begint met: "Ik hoop dat jullie een aangename en productieve zomer, achter de rug hebben, waarin ook mogelijkheden waren om te rusten, met de terugkeer naar het parlement in het vooruitzicht."

    Twitter bericht wordt geladen...

  17. Wat is de verdaging die premier Johnson vraagt precies?

    Het brexit-woordenboek heeft er een nieuw begrip bij, namelijk prorogation ofwel verdaging. Die komt er op vraag van premier Boris Johnson. Indien de verdaging er komt, zal het parlement 23 dagen gesloten zijn, legt de BBC uit.

    Het parlement wordt normaal gezien voor een korte periode geschorst of verdaagd voor de start van een nieuw parlementair jaar. Dat gebeurt door de Britse koningin, op advies van de eerste minister. Een parlementaire sessie duurt normaal gezien een jaar, maar de huidige is al meer dan twee jaar aan de gang, sinds de verkiezingen van juni 2017.

    Wanneer het parlement wordt verdaagd, vinden er geen debatten of stemmingen plaats. De meeste wetten die hun niet hun normale gang van zaken hebben afgerond, sterven een stille dood. Een verdaging is niet hetzelfde als een ontbinding. In dat geval geven parlementsleden hun zitje op om campagne voor de parlementsverkiezingen te gaan voeren.

    De laatste twee keren dat het parlement werd verdaagd voor een Queen's Speech die niet plaatsvond na verkiezingen, duurde die verdaging respectievelijk vier en dertien werkdagen. Ditmaal zou het gaan om 23 werkdagen. Parlementsleden kunnen een verdaging niet tegenhouden.

  18. ‘Schandalige belediging van onze democratie’

    Het uitstel heeft al furieuze reacties losgeweekt bij zijn tegenstanders. Jeremy Corbyn, de leider van oppositiepartij Labour zegt “onthutst te zijn over de roekeloosheid van Johnson”. “Dit is een misdaad en een gevaar voor de democratie. Als hij toch vertrouwen heeft in zijn plannen, dan moet hij ze voorleggen aan het volk in de vorm van verkiezingen of een referendum.”

    “Dit is een schandalige belediging van onze democratie. We kunnen dit niet laten gebeuren”, tweette Tom Watson, de ondervoorzitter van Labour. Anna Soubry van Change UK noemt het “buitensporig” dat het parlement gesloten wordt “op een moment van crisis wanneer we uit de EU dreigen te crashen zonder akkoord en zonder mandaat”. “Onze democratie wordt bedreigd door een roekeloze premier”, aldus Sourby, die vroeger zetelde voor de conservatieve partij.

    “Het ziet er dus naar uit dat Boris Johnson effectief het parlement sluit om een brexit zonder akkoord erdoor te duwen. Tenzij parlementsleden volgende week samenkomen om hem tegen te houden, zal deze dag de geschiedenis ingaan als een donkere dag voor de democratie in het Verenigd Koninkrijk”, reageerde de Schotse premier Nicola Sturgeon.