Hollande is geen kandidaat om zichzelf op te volgen

De Franse president François Hollande is geen kandidaat om zichzelf op te volgen. Dat heeft hij gezegd tijdens een korte toespraak op de Franse televisie. Hij gaf aan dat hij zichzelf niet ziet als de geschikte kandidaat en dat hij niet wil dat links verder verdeeld raakt.
AFP or licensors

In januari vinden de voorverkiezingen van de Parti Socialiste plaats. Hollande had gezegd dat hij in december zou bekendmaken of hij een nieuwe gooi naar het presidentschap zou doen. Vanavond kondigde hij aan dat niet te zullen doen.

Hollande zegt dat hij wil vermijden dat links verder verdeeld raakt. De populariteit van de huidige president was naar een dieptepunt gezakt en hij deed het bar slecht in de peilingen. Dat de socialisten met hem de presidentsverkiezingen van volgend jaar zouden kunnen winnen, leek zeer onwaarschijnlijk.

Ik ben me daar van bewust, zei Hollande, die zei het belang van het land boven zijn eigen belang te stellen. "Bij de komende verkiezingen staat er meer op het spel dan de keuze voor een persoon. Het gaat om de toekomst van het land. Ik wil niet dat Frankrijk zich in een gevaarlijk avontuur stort."

"In de komende maanden zal mijn enige opdracht zijn om het land te blijven leiden, wat u me in 2012 heeft toevertrouwd", sprak hij zijn landgenoten toe, nadat hij een balans had opgemaakt van zijn ambtstermijn. Hollande had het over successen, maar ook over spijt en mislukkingen. "Ik heb het land vier jaar lang oprecht en eerlijk geleid. Dat heeft me nederigheid bijgebracht", zei hij.

Hollande is de eerste Franse president in bijna 50 jaar die niet probeert om herverkozen te worden.

Wie is wel kandidaat?

Verschillende andere socialisten hebben wel al aangegeven dat ze zullen deelnemen aan de linkse voorverkiezingen van 22 en 29 januari, onder wie voormalig minister van Economie Arnaud Montebourg.

Mogelijk zal ook Emmanuel Valls, de huidige premier, zich nu kandidaat stellen. Afgelopen weekend had hij al aangegeven dat te overwegen, maar zijn uitspraak leidde tot consternatie in de partij, en hij kwam op zijn woorden terug.

Een andere ex-minister van Hollande, Emmanuel Macron, en de populaire extreemlinkse kandidaat Jean-Luc Melenchon zullen apart opkomen.

Meest gelezen