Getty Images/EyeEm
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/EyeEm

Kan een avondmens een ochtendmens worden?

Voor extreme avondmensen is het leven niet altijd even makkelijk. De samenleving (school, werk) is namelijk ingericht op vroeg opstaan. Wetenschapsjournalist Ernst Arbouw, zelf een notoire nachtuil, probeerde zichzelf om te bouwen tot ochtendmens.

6 reacties

  • Tim Claes

    5 jaar geleden
    De vraag is niet of dat kan, maar of dat moet? Jaren geleden was de vraag of een linkshandige ook rechtshandig kon worden. Waarom eigenlijk? Kunnen we de mensen niet aanvaarden zoals ze zijn?
  • Cindy Hendrycks

    5 jaar geleden
    Klopt volledig! Ook opleiding over gekregen. Willen we van uurverandering af, dan moet het voor ons bioritme de wintertijd worden. Of het alternatief is ook mogelijk: zomertijd maar niet meer naar school / werk om 8u maar dat werkritme verlaten. Op lange termijn zal de evolutie er wel voor zorgen dat ons bioritme zich wel aanpast.
  • Toon Schouteden

    5 jaar geleden
    Door de blauwe garde worden we verplicht om 24 op 24, 7 op 7 te renderen. Heel veel mensen hebben problemen met het afhaspelen van verschillende arbeidsuren. En dan gaan een paar onnozelaars ook nog vertellen dat 'n vast zomeruur niet goed is voor de gezondheid... Ha, ha, ha, haa! Ja, ze laten me lachen met hun hersen(?)spinsels. Dan moet ook iedereen terug in dagdienst gaan werken, géén overuren draaien en de zondag verplichte rust (we leven toch in een katholieke staat).
  • Marco brilmans

    5 jaar geleden
    Alles kan.. ook al zal ieder mens een affiniteit hebben met een bepaald tijdstip in de dag, elke gewoonte kan je aanleren. Sommige mensen zijn flexibeler dan anders maar men kan een mens (zichzelf dus) conditioneren. Wat ploegensysteem betreft is dit inderdaad een voorbeeld maar ik blijf erbij dat het veel vergt van een mens om in steeds wisselende shiften te presteren. Ik doe nu al 5 jaar dag en ben zeer blij om van de shiften verlost te zijn.
  • Karel Roobroeck

    5 jaar geleden
    Werk anders eens in ploegen systeem... Dan weet je het antwoord zonder dit artikel te lezen.