Mogelijke schietpartij in Beringen vlak voor rechtszaak over moordpoging aan kapsalon

© BELGA

Het Openbaar Ministerie van Limburg onderzoekt of er woensdagochtend een schietpartij heeft plaatsgevonden in Beringen. Het incident werd gemeld door een van de mogelijke slachtoffers. Volgens het Openbaar Ministerie zou er mogelijk een verband zijn met een rechtszaak die vandaag plaatsvond waarbij een vete tussen twee families behandeld werd.

sgg

“Vandaag ontving de lokale politie van Beringen/Ham/Tessenderlo een aangifte van twee personen die vermoedelijk slachtoffers zijn geworden van een mogelijk schietincident. Dat zou zich woensdagochtend hebben voorgedaan op en in de omgeving van de Koolmijnlaan in Beringen-Mijn”, zegt Bruno Coppin, substituut procureur des Konings.

De twee personen deden om 5.30 uur melding op het politiebureau omdat hun voertuig diverse malen beschoten zou zijn geweest toen de twee huiswaarts reden. “Volgens een van de slachtoffers zou het gaan om een daad van agressie omdat hij woensdag in een rechtszaak moest verschijnen. We onderzoeken nu wat er zich precies heeft afgespeeld.”

Messteken

De rechtszaak behandelt een vete tussen twee families die op 5 januari 2019 leidde tot een ernstige steekpartij in de Stationsstraat in Beringen-Mijn. De beklaagde, een 38-jarige man, had op de bewuste avond twee messteken uitgedeeld aan een 19-jarige jongeman. De openbare aanklager in de Hasseltse correctionele rechtbank vroeg woensdag 8 jaar cel voor de 38-jarige man uit Leopoldsburg, die voor poging moord terechtstond. Volgens het parket had beklaagde duidelijk de intentie tot doden en was er sprake van voorbedachtheid.

De jonge kapper liep drie steekwonden van een zakmes op. Twee messteken kwamen in de hartstreek terecht. Volgens de wetsdokter waren de steekletsels potentieel dodelijk. Advocaat Michiel Van Kelecom voor slachtoffer Nurullah Yildirim verduidelijkte dat de linkerlongvlies doorboord was. Er waren camerabeelden vanuit drie standpunten voorhanden, die veel informatie opleverden voor politie en gerecht.

Slachtoffer ongewapend

“Beklaagde had naar eigen zeggen schrik en had in paniek gestoken. De beelden spreken dat tegen. Hij liep meermaals voorbij het kapsalon en maakte uitdagende gebaren. Toen het slachtoffer op zijn rug lag, zag beklaagde zijn kans schoon om voor eens en voor altijd af te rekenen. Hij was vergezeld van een broer en een kennis. Op beelden is te zien dat hij met zijn linkerarm de rest opzij duwde en dan met zijn rechterarm uithaalde. Het waren korte, krachtige uithalen met het mes. Hij stak in de borststreek. Hij was eerder die dag in een betcenter geweest, niet ver van het kapsalon. Meermaals passeerde hij aan het kapsalon. Hij was een eerste keer binnengegaan, maar werd toen buiten gewerkt. De burgerlijke partij zocht net geen confrontatie op. Dat strookt dus niet met zijn versie dat beklaagde veel schrik had en in paniek gestoken had. Bovendien zagen we dat het slachtoffer met blote handen en ongewapend buiten stond”, aldus openbare aanklager Dorien Vanderheiden.

Voor het openbaar ministerie stond het vast dat beklaagde beredeneerd te werk was gegaan. Eerder die dag had hij berichten gestuurd waarbij hij liet uitschijnen dat hij het slachtoffer zou aanpakken. “Het ging niet meer of niet minder om een vergeldingsactie. De eer en het imago van beklaagde waren gekrenkt. De verdediging beweert dat een zakmes geen levensbedreigende letsels kan aanrichten, maar we weten niet welk mes gebruikt is, want dat is achteraf weggemaakt. Beklaagde was na de feiten ook verdwenen. Beklaagde zit immers niet om een leugen verlegen. Hij beweerde ook dat er ‘s middags een steen naar zijn auto was gegooid, maar daar is op camerabeelden niets van te zien”, aldus raadsman Van Kelecom, die voorlopig een schadevergoeding van ongeveer 22.000 euro vraagt.

Na het requisitoir van het openbaar ministerie en het pleidooi van de burgerlijke partij zal advocaat Kris Luyckx namens de verdediging het woord krijgen. Hij zal de intentie tot doden en de voorbedachtheid betwisten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen