Direct naar artikelinhoud
Bevrijding

Nederlandse koning luidt belboei voor 75 jaar vrijheid

De Schelde in Terneuzen. In 1944 werd ook een belboei geluid om de mijnenvrije doorgang naar de haven van Antwerpen te markeren. Beeld Filip claus

De Nederlandse koning Willem-Alexander luidt zaterdagmiddag in Terneuzen een belboei, waarmee in 1944 de mijnenvrije doorgang van de Westerschelde naar de haven van Antwerpen werd gemarkeerd. Die handeling markeert de start van de officiële viering van 75 jaar vrijheid in Nederland. Ook onze koning Filip en koningin Mathilde zullen hierop aanwezig zijn.

Voordat de Nederlandse koning de belboei luidt, steken vertegenwoordigers van de regeringen van Nederland, Frankrijk, België, Polen, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten vuurschalen aan op de kade van de Zeeuwse haven. Elf marineschepen uit landen die in Nederland hebben gevochten voor het einde van de Tweede Wereldoorlog brengen een saluut aan veteranen uit die landen, die in Terneuzen aanwezig zullen zijn. 

De viering, die tot het najaar van 2020 duurt, begint in Terneuzen om extra aandacht te besteden aan de Slag om de Schelde. Die slag in het najaar van 1944 geldt als een van de grootste militaire operaties in de Tweede Wereldoorlog en kostte duizenden burgers en soldaten het leven. De geallieerden vochten wekenlang voor vrije doorgang naar de haven van Antwerpen. Die was nodig om de troepen in Europa te kunnen bevoorraden.

In tachtig zeecontainers op de Vrijheidsboulevard in Terneuzen start zaterdag een tentoonstelling over de bevrijding van Zuid-Nederland, in september precies 75 jaar geleden. De Nederlandse minister van Defensie Ank Bijleveld opent zaterdagmorgen in een bioscoop bij de boulevard een doorlopend programma met films en theater. De Nederlandse openbare omroep NOS zendt een deel van het herdenkingsprogramma rechtstreeks uit, inclusief de vloot- en vliegshow boven de Zeeuwse haven.