Direct naar artikelinhoud
Gaza

Drie Palestijnse politieagenten komen om bij explosies in Gaza

De begrafenis in Gaza City van de drie Palestijnse politieagenten die omkwamen.Beeld EPA

Drie Palestijnse politieagenten zijn volgens het radicaal-islamistische Hamas om het leven gekomen bij twee explosies in de Gazastrook. De twee explosies gebeurden dinsdagavond aan politieposten ten zuidwesten van de stad Gaza, berichten Palestijnse media.

Eerder op de dag klonk het dat twee van de doden lid waren van de militante Palestijnse organisatie Islamitische Jihad. Maar dat bevestigt de organisatie niet. Twee van de gedode politieagenten waren aan een kruispunt op een bromfiets onderweg toen de eerste ontploffing zich voordeed, zeggen artsen en veiligheidsdiensten. Volgens mediaberichten kwam bij de tweede explosie een andere politieagent om.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, waarvoor Hamas verantwoordelijk is, sprak van drie dode politieagenten en drie gewonden. Na de explosies werd de noodtoestand afgekondigd. Politie en veiligheidsdiensten onderzoeken de incidenten.

De explosies zijn nog niet opgeëist. Hamas en andere militante Palestijnse organisaties beschuldigen de Israëlische staat. Volgens hen wil die de situatie in het kustgebied destabiliseren. Hamas arresteerde intussen verschillende verdachten, zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. 

De EU, Israël en de VS beschouwen Hamas als een terreurorganisatie. In de Gazastrook leven ongeveer twee miljoen personen in moeilijke omstandigheden. Er is een tekort aan drinkwater en elektriciteit. Israël verscherpte de blokkade van de Gazastrook. Ook Egypte doet daar intussen aan mee.