Almaci: "Schrap meteen de reserve woongebieden"

De Vlaamse regering moet sneller dan gepland werk maken van de betonstop die ze tegen 2040 heeft aangekondigd en meteen de reserve woongebieden schrappen. Dat zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci in "Terzake".

"Ik juich de duidelijke keuze toe die de Vlaamse regering - eindelijk - heeft gemaakt om te gaan kijken hoe we aan verdichting kunnen werken en hoe we echt kunnen stoppen met het verzegelen en betonneren van onze gronden", zegt Almaci. "Ik ben blij met dit principieel signaal, maar ik denk dat we nu vooruit moeten gaan, sneller moeten gaan."

"We weten dat de nood aan woningen al gedekt wordt door de woongebieden, die 30.000 hectare, die nu nog beschikbaar is", argumenteert Almaci. "Daarnaast zijn er 12.000 hectare reservegebieden, woonutibreidingsgebieden, maar die zijn eigenlijk niet meer nodig om aan die nood te voldoen. Laat ons die reservegebieden schrappen en laat ons niet tot 2040 wachten, want elke dag dat we wachten is een dag dat er open ruimte verdwijnt."

"Geef de mensen duidelijkheid: ja je kan bouwen, daarvoor zijn de huidige woongebieden voldoende. De huidige reservegebieden zijn overigens dikwijls kwetsbare gebieden, gebieden die overstromingsgevoelig zijn en die dus niet nodig zijn aan de noden om te bouwen", zegt Almaci.

In een reactie zegt minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege dat het niet de bedoeling is om alle reservegebieden meteen te schrappen. "Soms zijn die reservegebieden beter gelegen dan de bestaande woongebieden", zegt ze. "We gaan samen met de lokale besturen bekijken hoe we de verdichting in de praktijk gaan uitwerken."

Meest gelezen