Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Club Brugge beukt poort naar miljoenenbal van de Champions League open

Hans Vanaken en co. zijn door het dolle heen na de zege tegen Linz.Beeld BELGA

Voor de vierde keer en voor de vierde keer mét Club Brugge, spelen twee Belgische teams de Champions League. Kampioen KRC Genk was al zeker. FCB plaatste zich na een fel bevochten 2-1 ten koste van LASK Linz.

Wat een rare wedstrijd, wat een rare ploeg, LASK Linz welteverstaan. Echt goed voetballen kunnen ze niet, maar altijd vooruit, altijd met een groot hart, altijd gevaarlijk, maar ook altijd stevig achterin. En nooit, maar ook nooit opgevend.

Woensdagavond kregen ze op corner van Ruud Vormer een verdiende 1-0 (kopbal Hans Vanaken) om de oren, leken uitgeteld, maar in de daaropvolgende aanval verschenen ze met vier in de strafschopgebied, waarna Mats Rits een Oostenrijker (Reinhold Ranftl) in de rug duwde. Strafschop en Simon Mignolet de verkeerde kant uit en 1-1. We hadden dan nog een kwart wedstrijd te gaan en een linke situatie want bij nog een goal was Linz zomaar geplaatst. Uiteindelijk zouden in de 88ste minuut de ingevallen Percy Tau en Emmanuel Dennis het op een tegenaanval uitspelen. Een verlossing die erg laat kwam.

Meer dan driehonderd Europese wedstrijden tegen 22, ingekocht voor 20 miljoen tegenover een half miljoen, rust in België afgelopen weekend tegenover een Oostenrijkse topper moeten spelen, op papier was het verschil groot, maar over twee wedstrijden genomen ontliepen de Belgische en Oostenrijkse nummer twee elkaar nauwelijks.

Superieure snelheid van handelen

Club vertrok een week geleden uit Linz met een 0-1, een cadeau na een discutabel buitenspel nadat het makkelijk 2-0 had kunnen staan voor de thuisploeg. Toch bleek uit die uitwedstrijd dat de Oostenrijkers minder klasse hadden dan Club, dat het er in Brugge zou op aankomen te voetballen en de duels te vermijden, desnoods de superieure snelheid van handelen uit te spelen.

Daarom koos Philippe Clement voor zijn snelle lichte brigade met centraal Lois Openda samen met David Okereke op links voorin, gesteund door Krépin Diatta die vanop rechts voor paniek moest zorgen.

Andere aanpassing van Philippe Clement: de pas getransfereerde Frederico Ricca zal op de linksachter zowat de snelste introductie van een aangekochte speler zijn geweest in de Brugse elf in een wedstrijd met kapitale inzet. Als hij niet te gek doet, verdwijnt de Uruguayaan daar de eerste weken niet. Het laatste zwakke punt in de Brugse falanx is daarmee gedicht, als nu ook nog Victor Wanyama komt, is Club het PSG van de Belgische competitie.

Redder in nood

LASK Linz heeft lang, al te lang de schijn kunnen ophouden. Het had geen 40 procent van de tijd de bal, maar puurde daar toch net iets betere kansen uit. Hoewel, in één fase had Lois Openda de bal aan Ruud Vormer moeten doorspelen en enkele minuten later scoorde Vormer wel maar was centimeters buitenspel vertrokken.

In de tweede helft paste Clement zijn ploeg aan: Okereke kreeg zijn plek in de diepe spits terug ten koste van Openda die werd vervangen door Percy Tau die op links ging voetballen. Er kwam meer ruimte, ook omdat Linz net als in de heenwedstrijd het vele storen niet kon volhouden. En toch was de beste kans opnieuw voor de Oostenrijkers. Simon Mignolet kwam gepast uit bij een diepe bal, maar zijn weggewerkte bal kwam ongelukkig recht in de voeten van een Oostenrijker die de bal richting doel schilderde. Gelukkig voor Club kwam daar Simon Deli als redder in nood aangevlogen.

20 miljoen euro

Zo bleef het een genietbare wedstrijd in die tweede helft. De spanning verdween met die 1-0 maar kwam binnen de minuut terug met die penaltyfout. Toen daarna kapitein Gernot Trauner zijn tweede geel kreeg, was Linz nog niet uitgeteld en verloor Club meer de bal dan hen lief was, tot Linz achteraan open deur hield en Club het op de counter kon afmaken.

Het is geleden van 2005 dat twee Belgische ploegen – toen Club en Anderlecht – zich kunnen plaatsen voor de lucratieve groepsfase van de Champions League. Club en Genk mogen al zeker meer dan 20 miljoen euro bijschrijven.