© BELGA

Informateurs zaten uren rond tafel met zeven partijen: onduidelijkheid over rol van Groen

De informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (SP.A) hebben woensdagavond enkele uren rond de tafel gezeten met de vertegenwoordigers van zeven partijen. Het gaat om N-VA, PS, MR, CD&V, Open VLD, SP.A en Groen. Na afloop, rond 21.50 uur, legde niemand een verklaring af.

jvh

Het is pas de tweede keer sinds de verkiezingen dat partijen die mogelijk deel zullen uitmaken van de volgende regering rond de tafel zaten. Exact een maand geleden was er een gelijkaardige bijeenkomst. Over wat er precies besproken is, komt nauwelijks iets naar buiten. Naar verluidt hebben de informateurs uitleg gegeven over de begrotingstoestand en de situatie op de arbeidsmarkt.

© BELGA

Zoals bekend werken de informateurs aan een nota die de basis zou moeten vormen van verdere onderhandelingen. Op 9 september brengen ze verslag uit bij de koning. Vraag is of die de opdracht van het duo nog zal verlengen. Didier Reynders is immers de kandidaat om de volgende Belgische Eurocommissaris te worden en hij moet zich voorbereiden op een zware hoorzitting in het Europees Parlement eind volgende maand.

Bovendien zijn er nog de onderhandelingen lopende voor een nieuwe Vlaamse en Waalse regering. In Vlaanderen willen N-VA, Open VLD en CD&V verder besturen, in Wallonië werkt PS aan een coalitie met MR en Ecolo. Die laatste partij zat dus woensdagavond niet mee aan tafel in het Egmontpaleis, nadat ze vorige maand bedankte voor de eerste uitnodiging. De Franstalige groenen zien een mogelijke coalitie met N-VA niet zitten.

Wat met Groen?

De krant L’Echo meldde woensdagavond na het overleg dat Groen te kennen zou hebben gegeven niet langer te willen deelnemen aan de gesprekken. Maar dat wordt bij Groen tegengesproken, de partij blijft beschikbaar voor de informateurs. Dat zegt voorzitter Meyrem Almaci op Twitter. “Groen is constructief in de onderhandelingen en dat blijft zo. We zijn en blijven beschikbaar om verder te werken met de informateurs”, aldus Almaci.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Desondanks bleven de bronnen van L’Echo en later ook VRT formeel: de informateurs zijn van mening dat de discussies zonder Groen verder moeten, in de wandelgangen zou het klinken dat er voor de partij “nauwelijks” nog plaats zou zijn in de gesprekken. Groen heeft zijn lot altijd verbonden aan Ecolo, dat vorige maand liet weten niet aan tafel te willen gaan met N-VA, omdat de visies van beide partijen te ver van elkaar staan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer