Wordt Groen federaal naar uitgang geduwd? "Er zijn formules waar we geen deel van uitmaken, maar we blijven beschikbaar"

Hoelang blijft Groen betrokken bij de gesprekken over een nieuwe federale regering? In de wandelgangen verneemt VRT NWS dat er voor Groen nog nauwelijks plaats zou zijn, door het samen-uit-samen-thuisprincipe met Ecolo. "We blijven beschikbaar", reageert voorzitter Almaci echter op Twitter. Maar voor welke coalitie? 

Zeven partijdelegaties - van de PS, N-VA, MR, Open VLD, Groen, SP.A en CD&V - zaten gisteravond opnieuw samen voor een rondetafelgesprek met de twee informateurs, Didier Reynders en Johan Vande Lanotte. De informateurs gaven er toelichting bij hun nota die ze op 9 september aan de koning zullen voorleggen en die gezien wordt als de slotnota van hun informatieopdracht.

Alle partijen konden daarna commentaar geven op de nota, "maar we horen dat niemand het achterste van zijn tong liet zien", zegt Wetstraatjournalist Johny Vansevenant in "De ochtend" op Radio 1. De reden daarvoor: er zitten nog te veel partijen aan de tafel. "Aan Vlaamse kant zijn er 5 partijen terwijl er maar 3 nodig zijn."

Met name over het lot van Groen zou gisteravond meer duidelijkheid zijn gekomen. "Niemand vroeg gisteren dat Groen er nog bij zou zijn", zegt Vansevenant. "De N-VA en de informateurs hebben gisteren letterlijk aan Groen gevraagd: komen jullie alleen in een nieuwe regering of moet Ecolo erbij zijn? En het antwoord van Groen was: we gaan niet zonder Ecolo in een regering."

Omdat Ecolo tot nog toe altijd de boot heeft afgehouden voor een regering met de N-VA, was de boodschap van de andere partijen aan Groen dan ook dat ook zij niets te zoeken hebben in een regering met de N-VA, vernam Vansevenant.

Kort voor middernacht stuurde Groen-voorzitter Meyrem Almaci echter een tweet de wereld in waarin ze zegt dat haar partij beschikbaar blijft om verder te werken met de informateurs. "Groen is constructief in de onderhandelingen en dat blijft zo."

In de formule die de voorkeur heeft van de informateurs - een regering met de PS én de N-VA - lijkt het er echter meer en meer op dat de partij zou afvallen. Maar, zo duidt Vansevenant, de kans bestaat dat de formule met de PS en de N-VA mislukt en dan moet men op zoek naar een andere coalitie, bijvoorbeeld paarsgroen aangevuld met CD&V. "In dat geval is Groen dan wel weer noodzakelijk."

In een persbericht laat de partij donderdagochtend weten dat het "aan de informateurs is om een keuze te maken over welke partijen een eerste poging tot formatie aanvatten". Dat Groen daar niet per se bij zal zijn, beseft de partij ook: "Er zijn formules waar de groene familie geen deel van uitmaakt. Wanneer de informateurs kiezen voor een paars-geel scenario (liberalen, socialisten en N-VA en eventueel CD&V, red.) is dat niet zo."

Maar de partij herhaalt nog eens dat ze "altijd beschikbaar blijft voor oplossingen". Lees: mocht ooit de formule van paarsgroen weer op tafel belanden. "Wij blijven constructief en nemen onze rol ernstig. Net omdat de situatie zo complex is kiezen we voor discretie, die hoort bij zulke onderhandelingen."

"PS en N-VA moeten kleur bekennen"

De informateurs en de zeven partijdelegaties hebben gisteren ongeveer 3 uur samengezeten. Even voor 22 uur was de vergadering afgelopen. Tijdens hun toelichting over de begroting en de sociaal-economische toestand van het land gaven de informateurs aan dat er tegen 2024 zeker 11 miljard euro gevonden zal moeten worden om de begroting in evenwicht te krijgen.

Voorts is gebleken dat het water tussen de N-VA en de PS nog altijd zeer diep is, al was "de body language tussen Elio Di Rupo en Bart De Wever wel goed", zegt Vansevenant. Maar PS-voorzitter Di Rupo zou nog eens herhaald hebben dat zijn partij niet van plan is de Zweedse coalitie te depanneren. Hij wil extra sociale maatregelen. N-VA-voorzitter De Wever hield dan weer vast aan de "noodzakelijke hervormingen" die de Zweedse coalitie de voorbije legislatuur heeft doorgevoerd. "Daar willen ze niet op terugkomen. Dus ze zijn er nog lang niet uit, in verband met die combinatie N-VA/PS."

De conclusie van verschillende politici, zo vernam Vansevenant, was dat na deze informatieopdracht van Reynders en Vande Lanotte de preformatie kan beginnen. Voor 9 september, de dag dat de informateurs verslag uitbrengen bij de koning, komt er ook geen rondetafelgesprek meer met alle voorzitters. Zodra er een Vlaamse en een Waalse regering is, wellicht half september, zullen de N-VA en de PS kleur moeten bekennen, besluit Vansevenant.

Meest gelezen