Direct naar artikelinhoud
Economie

Chinese reisgigant wil noodlijdend Thomas Cook kopen

Chinese reisgigant wil noodlijdend Thomas Cook kopen
Beeld REUTERS

Thomas Cook, het oudste reisbureau ter wereld en grondlegger van de pakketreis, komt waarschijnlijk in Chinese handen. Het zwaar noodlijdende bedrijf dreigt te zwichten onder een enorme schuldenlast. Om een faillissement te voorkomen wordt Thomas Cook opgebroken: het Chinese Fosun Tourism krijgt het merendeel van de reisorganisatie.

De verschillende betrokken partijen moeten het overnameplan nog contractueel vastleggen, en instanties zoals mededingingsautoriteiten moeten akkoord gaan. Daarna wordt Thomas Cook, opgericht in 1841 door een Britse geheelonthouder die pionierde met een gecombineerd reis- en verblijfpakket, Chinees. 

Dat is slecht nieuws voor de aandeelhouders, maar goed nieuws voor werknemers, Europese vakantiegangers en Chinese liefhebbers van Europese stedentrips. Bij een faillissement staan 21.000 banen op de tocht en kunnen klanten die al betaald hebben voor een komende reis mogelijk fluiten naar hun geld. Zonder nieuwe investeerders die bereid zijn honderden miljoenen euro’s in de reisorganisatie te stoppen, lijkt een faillissement onafwendbaar. Thomas Cook zit sinds een reorganisatie in 2012 met een schuldenberg van maar liefst 2 miljard dollar (1,8 miljard euro).

Tegenslag

Alleen al om de rente daarop te kunnen betalen moet de reisorganisatie drie miljoen reizen per jaar verkopen. Dat wordt steeds moeilijker, onder meer door felle internationale concurrentie en economische onzekerheid als gevolg van de brexit. En dan zit het weer ook nog eens tegen: de ongewoon warme zomer van 2018 betekende dat veel Europeanen vakantie in eigen land vierden. 

De schuldeisers, banken en obligatiehouders, stoppen 450 miljoen pond (497 miljoen euro) in Thomas Cook en krijgen daarvoor 75 procent van de gelijknamige luchtvaartmaatschappij en 25 procent van de poot die vakantiereizen verkoopt. Thomas Cooks schulden worden daarbij omgezet in aandelen. Fosun Tourism pompt eveneens 450 miljoen pond in Thomas Cook en krijgt daarvoor 75 procent van het reisbureau en 25 procent van de luchtvaartmaatschappij, waaronder ook het Duitse Condor valt.

Aandelen

De Europese reiziger zal niet zoveel merken van de overname, zegt lector Toerisme Herman Mensink van de University of Applied Sciences Breda. “Ze zullen het merk in stand willen houden. Fosun wil zich met Thomas Cook vooral richten op de enorme explosie van Chinese toeristen die de wereld over wil trekken. Met de overname halen ze in een klap een enorme infrastructuur en expertise op het gebied van pakketreizen in huis.”

Omdat Thomas Cooks schulden bij de overname worden omgezet in een pakket nieuwe aandelen, vermindert de waarde van bestaande aandelen. Die gingen dan ook massaal in de verkoop. Aandelen van Thomas Cook waren in mei 2018 nog 150 pence (1,66 euro) waard, woensdag zakte de prijs met 12 procent naar ruim 6 pence (bijna 7 eurocent).