© Photo News

Anderlecht na onterechte gelijkmaker en strafschoppen uitgeschakeld in beker

Charleroi heeft verrassend Anderlecht uitgeschakeld in de achtste finales van de Croky Cup. Na 120 minuten stond het 2-2, de Carolo's haalden het vanop de strafschopstip nadat Lukasz Teodorczyk als enige miste.

Jef Van Hoofstat

Anderlecht-coach Weiler stuurde (deels noodgedwongen) een B-elftal de wei in: Frank Boeckx werd aangetrapt op training en moest geblesseerd verstek geven, Davy Roef kreeg zo sneller dan verwacht opnieuw zijn kans onder de lat bij paars-wit. Ook Kara Mbodj (knieblessure) moest forfait geven, en gezien de schorsing van Leander Dendoncker kreeg Uros Spajic zo Bram Nuytinck centraal naast zich in de verdediging. Andy Najar kreeg opnieuw minuten als rechtsback, Acheampong stond linksachter. Stéphane Badji acteerde centraal naast Youri Tielemans, Massimo Bruno (rechts) en Diego Capel (links) namen de flanken voor hun rekening. Voorin moest kapitein Sofiane Hanni zorgen voor de aanvoer naar Nathan Kabasele, de enige spits. Verrassend: Nicolae Stanciu en Lukasz Teodorczyk moesten zo op de bank plaatsnemen.

© Photo News

Heel wat minder verrassingen vielen er bij de thuisploeg te noteren: coach Felice Mazzu gooide zijn sterkste elftal in de strijd, enkel Parfait Mandanda en Dorian Dessoleil kwamen in de ploeg voor Nicolas Penneteau en Steeven Willems.

Kanonschot van Marcq

Een heerlijk volgepakt Stade du Pays de Charleroi - waar ook scouts van Manchester United, Lille, Stuttgart, Celtic en Middlesbrough aanwezig waren - zag hoe beide ploegen de voet meteen vol op het gaspedaal zetten. Na vier minuten mochten de thuisfans zelfs al juichen: Youri Tielemans kopte een voorzet van Baby slecht weg, zodat Damien Marcq alle tijd had om de afvallende bal met een streep voorbij Roef tegen de netten te hameren.

© BELGA

Anderlecht reageerde met een vergelijkbaar schot van Tielemans en een run van Acheampong, maar zonder gevolg. Het tempo bleef verschroeiend hoog, en na twaalf minuten kreeg paars-wit dan toch wat het verdiende: Clinton Mata liet zich op de achterlijn in de wind zetten door Tielemans, die met zijn voorzet de hoog klimmende Spajic vond: 1-1!

© Isosport

Slordig Anderlecht

Na een heerlijk openingskwartier zakte het tempo wat, en beide ploegen vervielen in slordigheden. Zo waaide een voorzet van Baby over het hoofd van Pollet, en vergat een egoïstische Hanni de vrijstaande Kabasele aan te spelen. De Anderlecht-verdediging stond bovendien op slappe benen: tot tweemaal toe werd een bal veel te slap teruggespeeld op Roef, die evenveel keer attent moest zijn om groot gevaar te verijdelen. Verbaast dat u als we u zeggen dat dit de eerste wedstrijd is met het verdedigende kwartet Najar-Nuytinck-Spajic-Acheampong?

Halverwege de eerste helft brak dat de bezoekers bijna zuur op: Fall vond met een voorzet vanop rechts de vrijstaande Baby, die de bal staalhard tegen Andy Najar pegelde. De Hondurees voorkwam met zijn kamikaze-actie bijna zeker de 2-1.

© BELGA

Het spel ging nu opnieuw goed op en neer, maar ook voorzetten van (een matige) Capel aan de ene kant en Baby aan de andere kant vielen net niet goed. Pollet zocht nog een strafschop na een lichte duw van Nuytinck, maar ref Luc Wouters gaf geen krimp. Ook pogingen van (opnieuw) Pollet (schot metertje over) en Spajic (kopbal net over de lat) leverden niets op. Badji ontsnapte voor rust nog aan een gele kaart na een stevige tackle op Damien Marcq, maar Wouters floot (ditmaal onbegrijpelijk) opnieuw niet. Rusten dus met een gelijke stand en twee ploegen die elkaar grosso modo in evenwicht hielden.

© BELGA

Weiler grijpt in...

Beide trainers zagen geen reden om te wisselen voor aanvang van de tweede helft, maar het was toch vooral Charleroi dat doorging op zijn elan. Pollet werd al snel afgevlagd voor buitenspel, Spajic leed gevaarlijk balverlies onder de hoge Waalse druk, en Roef moest een fraaie snoekduik uit de kast halen om een hoog opverende Baby van de 2-1 te houden.

Anderlecht kon daar enkel een ongevaarlijke vrije trap en een slecht uitgespeelde actie van Hanni tegenover zetten. Geen wonder dus dat coach Weiler ingreep: op het uur kwamen spits-in-vorm Lukasz Teodorczyk en Alexandru Chipciu de abominabele Kabasele en al even bleke Capel uit hun lijden verlossen. Het bleek bijna een gouden ingreep: Teodorczyk pakte bij zijn eerste balcontact al uit met een prima schaarbeweging en vond bijna meteen de netten, de poging van de Pool ging maar net naast.

© Photo News

... met succes!

Anderlecht speelde nu één of twee versnellingen hoger, en drukte Charleroi stilaan achteruit. Francis N’Ganga moest goed opletten en voorzet van Hanni voor de neus van Bruno wegkoppen, Najar kopte de daaropvolgende hoekschop over. En even later hetzelfde scenario, maar ditmaal was het Mata die een voorzet van Chipciu richting Teodorczyk onderschepte. Charleroi hapte naar adem, geen wonder dus dat Dessoleil het boekje van Wouters in ging na een vuile fout op Hanni. De Algerijn moest zelfs gewisseld worden, in zijn plaats kwam Nicolae Stanciu.

© BELGA

De thuisploeg kwam er nu helemaal niet meer uit, en wat moest gebeuren, gebeurde: een voorts onzichtbare Bruno vond de onvermijdelijke Teodorczyk voor doel, de topschutter in de competitie kopte Anderlecht tien minuten voor tijd op voorsprong.

© Photo News

Mazzu zette nog alles op alles door spits Chris Bedia in te brengen voor de controlerende Christophe Diandy. Het leverde ook bijna meteen iets op, maar Davy Roef pakte met twee opeenvolgende knappe reddingen uit om de gelijkmaker te voorkomen. Dat kon ook omdat Massimo Bruno vijf minuten voor tijd weigerde de thuisploeg de doodsteek te geven. Teodorczyk werd door de Charleroi-verdediging geloodst en legde opzij voor de volledig vrijstaande flankspeler, maar die onderstreepte zijn slappe vorm door de bal vanop enkele meters torenhoog over een volledig vrij doel te trappen.

© Isosport

Het zou paars-wit zuur opbreken: ver in de extra tijd - Charleroi-doelman Parfait Mandanda was al mee naar voren getrokken - verlengde kapitein Martos met het hoofd een hoekschop. Roef werd gehinderd - nota bene door de buitenspel staande Benavente - en duwde de bal zo recht op de borst van Baby, die zo in extremis de gelijkmaker over de lijn duwde.

© Isosport

Frustratie bij Anderlecht

De wedstrijd kreeg dus een onverwacht staartje. Charleroi hervond zowaar zijn ritme, en bij Anderlecht stak de frustratie de kop op. Zo moest Teodorczyk tot bedaren worden gebracht door scheids Wouters, en dat na een duel waarin de Pool zelf niet eens betrokken was. Voetbal, zei u? Neen, aan voetballen kwamen beide ploegen in de eerste verlenging amper toe.

© BELGA

Na de kampwissel volgden wél grote kansen: eerst miste David Pollet zijn volley bij een voorzet vanop links helemaal, maar de ex-Anderlechtaanvaller speelde zo onbedoeld wel spitsbroeder Chris Bedia aan. Die stond buitenspel, maar opnieuw gaf de lijnrechter geen krimp. Meteen daarna kon Pollet profiteren van dom balverlies in de Anderlecht-verdediging, maar een sterk spelende Nuytinck kon de meubelen redden.

En de kansen voor de Zebra’s bleven komen: N’Ganga en Bedia trapten hun kansen in de 16 meter hoog over, en Roef moest tweemaal snel en goed in de voeten van Benavente duiken om de 3-2 te verijdelen. Anderlecht kwam er nu helemaal niet meer aan te pas, en twee minuten voor tijd ging Clinton Mata op avontuur. Hij stak het hele veld over en vond op links Baby. Die gooide de bal in het pak, maar noch Baby, noch de goed doorgelopen Mata konden besluiten. Er was zelfs een geurtje van strafschop aan de ingreep van de Anderlecht-verdedigers, maar ref Wouters gebaarde van krommenaas. Strafschoppen dus...

Strafschoppen moeten winnaar aanduiden

Pollet, Tielemans en Benavente lieten zich niet op een foutje betrappen, maar uitgerekend de poging van Lukasz Teodorczyk werd gered door Mandanda. Marcq, Stanciu, Bedia en Bruno misten allen niet, zodat de jonge Gaëtan Hendrickx Charleroi vanop de stip naar de volgende ronde kon trappen. Het jonkie begaf niet onder de druk: Roef ging de verkeerde kant op, Anderlecht was uitgeschakeld en Charleroi mocht vieren!

Meteen na de wedstrijd werd ook geloot voor de kwartfinales van de Croky Cup, daarin werden de Carolo's aan Racing Genk gekoppeld. Bekijk hier de volledige loting!

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© Photo News

© BELGA

© Photo News

© Photo News

© BELGA

© BELGA

© Photo News

© Isosport

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer