Huurdersplatform vraagt praktijktesten nadat verhuurder ‘sociale gevallen’ weigert: “Er is nog veel verdoken discriminatie”

© Brecht Van Maele

De Huurdersbond dient een klacht in bij het Gelijkekansencentrum Unia, nadat een verhuurder uit het West-Vlaamse Gistel zijn huis niet wilde verhuren “aan sociale gevallen”. Bij het Vlaams Huurdersplatform ziet men vooral toch ook veel verdoken discriminatie en vraagt men dat de Vlaamse regering proactieve en onafhankelijke praktijktesten mogelijk maakt in heel Vlaanderen.

gjs

Bij het Huurdersplatform houdt men het aantal klachten niet bij, maar in samenspraak met de huurder wordt soms klacht neergelegd bij Unia. “Huurders kunnen uiteraard ook klacht neerleggen zonder tussenkomst van de huurdersbond”, zegt coördinator Joy Verstichele.

“Maar er is vooral veel verdoken discriminatie. Het is dus eerder uitzonderlijk dat er wordt geafficheerd, al stellen we vast dat de schroom bij sommige verhuurders toch lijkt af te nemen”, klinkt het.

LEES OOK. Te huur, maar niet voor ‘sociale gevallen’

Niet zichtbaar

“Daarnaast is er veel discriminatie die absoluut niet zichtbaar is. En dan kan er uiteraard ook geen klacht neergelegd worden, want je weet niet eens dat je gediscrimineerd wordt, maar je grijpt daardoor wel naast de woning. Via proactieve, onafhankelijke praktijktesten kan dit echter wel blootgelegd worden en zo kan een effectief antidiscriminatiebeleid gevoerd worden. Daaropvolgend moet uiteraard ook een gepaste sanctionering gebeuren.”

Daarom is het Vlaams Huurdersplatform vragende partij dat de Vlaamse regering proactieve en onafhankelijke praktijktesten mogelijk maakt in heel Vlaanderen. “En dat elke vaststelling van discriminatie gesanctioneerd wordt”, luidt het nog.

Unia: “Aantal dossiers gevoelig gestegen”

Bij Unia bevestigt men dat het aantal geopende dossiers over huisvesting de laatste jaren gevoelig gestegen is. Er werden in 2018 42 procent meer dossiers geopend over huisvesting ten opzichte van 2017 (van 194 naar 276). Tegenover vijf jaar geleden is dat zelfs 2,5 keer meer (van 112 naar 276).

Ter info: huisvesting maakt deel uit van het actiedomein “goederen en diensten”, waarbij bijvoorbeeld ook verzekeringen, toegang tot fitnesszaal en dergelijke toe behoren. Specifiek over discriminatie op de Vlaamse woonmarkt waren er in 2018 133 klachten.

Het eerste criterium waarvoor bij Unia dossiers worden geopend voor huisvesting, is “vermogen” (lees: de oorsprong van het vermogen): 118 dossiers, voor de “raciale criteria” (109) en handicap (52). Deze drie zijn goed voor meer dan 80 pct van alle dossiers huisvesting.

“Uiteraard mag een eigenaar aandacht besteden aan de vraag of de huurder zijn huur wel regelmatig zal kunnen betalen”, zegt woordvoerder Lode Nolf van Unia. “Niettemin staat de antidiscriminatiewetgeving niet alle praktijken toe. De eigenaar mag wel rekening houden met de financiële middelen van een kandidaat-huurder, maar dat moet op een objectieve en redelijke manier gebeuren.”

Om inlichtingen in te winnen over de solvabiliteit van de kandidaat-huurder, mag een eigenaar dus wel eisen dat de kandidaat-huurder bewijzen van inkomsten voorlegt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen