Direct naar artikelinhoud
Italië

Salvini roept op tot grote betoging in Rome

Matteo SalviniBeeld EPA

De leider van de extreemrechtse Italiaanse partij Lega, Matteo Salvini, heeft zijn aanhang opgeroepen om op 19 oktober in Rome een ‘grote betoging’ te houden. Salvini haalde vervroegd de stekker uit de eerste populistische regering van Italië, maar staat bij de nieuwe regeringsvorming aan de zijlijn. 

“Voor 19 oktober denk ik aan een grote dag van Italiaanse fierheid”, zei de uittredende minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier in een video via sociale media. “Een dag van fierheid vanwege de hardwerkende meerderheid.”

Vanmorgen heeft uittredend premier Giuseppe Conte als formateur de opdracht gekregen een regering te vormen met de Democratische Partij en de Vijfsterrenbeweging.

‘Brusselse regering’

Volgens het Italiaanse persbureau Ansa zei Matteo Salvini daarop dat de nieuwe regering “in Brussel is geboren om af te raken van de luis in de pels, namelijk ikzelf”. “Maar Italië zal van niemand de dienaar zijn.” Hij beloofde dat zijn partij opnieuw op het voorplan zal treden, “vastberadener dan ooit”.

Salvini meent dat de kandidaat-coalitiepartners het niet lang zullen uitzingen. “Wij bereiden er ons op voor”. De Lega-voorman waarschuwde de partijen dat ze van zijn  “veiligheidsdecreet” moeten afblijven. Daarmee wil hij illegale immigratie tegengaan. “Zij doen de Italianen onrecht aan”, zegt hij, verwijzend naar de socialistische partij. “Wil iemand de business van onwettelijke immigratie laten hernemen?”