Direct naar artikelinhoud
Gokken

De gokwet van Koen Geens is zo lek als een zeef

De gokwet van Koen Geens is zo lek als een zeef
Beeld put

De online goklimiet van 500 euro per week, die verslavingen moet tegengaan, is zo lek als een zeef. Dat blijkt uit een test van oppositiepartij Groen. ‘We hebben meer budget nodig’, reageert de Kansspelcommissie, die als waakhond moet optreden.

en

Tot voor kort konden gokkers makkelijk hun maandloon in rook zien opgaan. Eind 2018 keurde de regering-Michel echter de nieuwe gokwet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) goed. Daardoor gelden er nu strengere regels. Zo is het voortaan verboden om te gokken op krediet, mogen televisiezenders minder reclame uitzenden voor online kansspelen en geldt er een online speellimiet van 500 euro per week per speler.

Die limiet moet kwetsbare gokkers tegen zichzelf beschermen. Maar experts waarschuwden al bij de invoering dat hij nog altijd veel te hoog was. “500 euro per week is inderdaad heel veel”, zegt Marijs Geirnaert, directrice bij het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD). “Het gaat om 2.000 euro per maand. Hoeveel mensen verdienen genoeg om zo’n bedrag zomaar te kunnen missen?”

Vandaag blijkt de limiet ook nog eens makkelijk te omzeilen. Zo kunnen gokkers meerdere valse accounts maken op dezelfde website, kunnen ze bij meerdere gokwebsites tegelijk 500 euro per week vergokken of kunnen ze de opgelegde limiet van 500 euro per week simpelweg voor zichzelf verhogen. Dat blijkt uit een test van Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen) op verschillende gokwebsites, zoals Ladbrokes, Napoleon Games en Betfirst.

Lees ook:

Standpunt: De verstrenging van de gokwetgeving leest als een parcours van gemiste kansen

5.000 euro

“Wie zich aanmeldt op zo’n website, krijgt vaak automatisch de vraag of hij zijn limiet wenst aan te passen. Hij kan die makkelijk verhogen tot 5.000 euro”, vertelt Van Hecke. Normaal zou een speler zo’n verhoging nochtans pas na drie dagen mogen krijgen. Intussen moet de website de Kansspelcommissie verwittigen, zodat die bij de Nationale Bank kan controleren of de aanvrager bekend staat als een wanbetaler. Enkel als dat niet zo is, kan de limiet omhoog.

Tijdens het onderzoek kwamen nog meer inbreuken aan het licht. Zo kan je op sommige websites nog altijd betalen met een kredietkaart, hoewel gokken op krediet verboden is. “Ofwel is het onwil, ofwel is het tegenwerking”, zegt Van Hecke, die met een beschuldigende vinger naar de Kansspelcommissie wijst. “Zij treedt als waakhond te weinig op tegen inbreuken.”

Bij de Kansspelcommissie geven ze toe dat de controle mank loopt. Zo is er op dit moment geen sprake van een samenwerking met de Nationale Bank om te verhinderen dat probleemgokkers hun goklimiet verhogen. “Daarvoor moeten we de Nationale Bank betalen en onze systemen aanpassen, maar we hebben eerst extra budget nodig”, zegt woordvoerster Marjolein De Paepe. “De vraag ligt op tafel van de regering.” Puur technisch zijn er ook nog enkele hindernissen, klinkt het.

Kabouter Plop

Om valse accounts tegen te gaan, moeten nieuwe gokkers normaal hun rijksregisternummer invullen. De Kansspelcommissie controleert dan of de gegevens kloppen en of de persoon in kwestie mag gokken. Toch bestaat er blijkbaar een achterpoortje. Buitenlanders kunnen zich namelijk met een paspoortnummer aanmelden, waar amper controle op gebeurt.

“Valse accounts zijn een uitdaging in elke sector”, reageert De Paepe, die erop wijst dat de mazen in het net steeds kleiner worden. “Tot enkele jaren geleden kon je bijvoorbeeld nog met fictieve namen genre Kabouter Plop of Kermit de Kikker een profiel aanmaken. Nu niet meer. We werken voortdurend aan een verstrenging. Het is een niet-aflatende strijd.”

Geconfronteerd met de vaststelling dat de maximale goklimiet per website wordt toegepast en niet voor alle websites samen, verwijst de Kansspelcommissie naar de beslissing van de regering-Michel. “Volgens ons zou het inderdaad beter zijn als de limiet van 500 euro over alle websites heen geldt. Maar zo staat het niet in de wet.”

Minister Geens, tot slot, benadrukt dat de wet nog recent is. “Hij heeft dus wat aanpassingstijd nodig”, klinkt het. “Als er gebreken zijn, kan er altijd worden opgetreden.”