Hoe kan je eieren best bewaren: in of uit de koelkast?
In de supermarkt staan eieren meestal in de rekken en buiten de koeling. Thuis zetten we ze toch vaak in de koelkast. Maar hoe kan je best eieren bewaren?
Je eieren in de koelkast bewaren heeft zowel voor- als nadelen. Zo raadt het Nederlandse Voedingscentrum aan om je eieren in hun doos in de koelkast op 4°C te bewaren. Zo krijgen ziekmakers als salmonella minder kans. Koude temperaturen remmen namelijk de groei van bacteriën. Door ze in hun doosje te laten, drogen de eieren ook minder snel uit en blijven ze langer houdbaar. Ook de kou zorgt ervoor dat je de eieren langer kan bewaren.
Meer bacteriën buiten de koelkast?
Al klopt dat volgens The Daily Mail niet helemaal. Zij namen de proef op de som. Ze gingen na of eieren bewaren in de koelkast er nu daadwerkelijk voor zorgt dat eieren minder snel slecht worden. Daarvoor stuurden ze twee dozen eieren naar een voedingslabo. Daar werden de doosjes twee weken bewaard, eentje op kamertemperatuur en de andere in de koelkast. De eieren werden tijdens die twee weken meerdere keren getest op schadelijke bacteriën zoals salmonella, listeria en E.coli. Wat bleek? Alle stalen zagen er nog net hetzelfde uit. Er was dus geen verschil op te merken tussen de twee doosjes eieren, allemaal waren ze bacterievrij.
Toch wordt nog altijd aangeraden om eieren in je koelkast te bewaren. Zo hou je het risico zo klein mogelijk. Maar waarom liggen eieren dan vaak niet in de koeling in de supermarkt, horen we je denken. De schaal van het ei beschermt het tegen vuil, vocht én schadelijke bacteriën. Wordt het eitje vochtig, dan kunnen bacteriën er beter groeien. Als je dan de eieren uit de koeling zou meenemen naar huis, treedt er condensvorming op. Als de eieren niet in de koeling liggen, is het risico op condensvorming veel kleiner. Daardoor kan je de eieren langer bewaren.
Nadeel van koude eieren
Het nadeel aan je eieren bewaren in de koelkast? Koude eieren kunnen je gerechten weleens verknoeien. Bepaalde recepten, voornamelijk die met een hoog vetgehalte zoals een lekkere cheesecake, vereisen eieren op kamertemperatuur omdat koude eieren de textuur van je traktatie verbrodden. Alleen dan laat je ze dus het best uit de koelkast.
Lees meer:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
-
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
Kookboeken vertellen wat we graag smikkelen, maar ook hoe we leven en wat we belangrijk vinden. Soms is dat ‘gezond eten’, soms is dat ‘snel tafelen’, elk decennium kende zijn trends. Dit blijkt uit een project van het Centrum Agrarische Geschiedenis. Dat lijstte alle 7.000 (!) kookboeken op die sinds de jaren 60 op de Belgische markt verschenen. Hoe fel zijn onze gewoontes en smaken geëvolueerd door de jaren heen? En hoe koken we vandaag? Een blik in de potten en pannen van vroeger tot nu. -
Foodhack
Hoe kook je het perfecte eitje?
Het perfecte eitje koken is een kunst. De Nederlandse tv-kok Ramon Beuk legt uit hoe je het doet, want ook een lekker eitje koken vraagt aandacht. -
-
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
De werkende Belg kan op steeds meer extraatjes rekenen: de voorbije vijf jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10 procent toegenomen. Om welke voordelen gaat het precies (en welke zijn aan een terugval bezig)? Welke rol spelen je functie, statuut, opleiding en de sector waarin je werkt? En wat met de verschillen tussen man en vrouw? Jobat.be zocht het uit. -
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
-
7 ongebruikelijke tips voor in de keuken: “Kook eens met afval”
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
Wanneer je morgen de Antwerp 10 miles wil lopen, denk je op voorhand al beter eens na over wat je best op je bord legt. Want jawel, je voeding kan je prestatie verbeteren. Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck en voedingsdeskundige Sandra Bekkari leggen uit wat je best voor, na en tijdens de wedstrijd eet. “Drie borden spaghetti ná je training hebben niet echt nut.” -
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
5 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerYvan Lissens
Kurt Meyskens
Nina Willems
Peter Buyck
Ivan De Bakker