Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Florida vreest ‘monsterorkaan’ Dorian, Trump zegt bezoek aan Polen af

Bewoners hebben ramen van panden in South Beach in Miami dichtgespijkerd als bescherming tegen de orkaan.Beeld AFP

Orkaan Dorian is vrijdag op weg naar Florida van categorie 2 naar categorie 3 opgeklommen. Dat heeft het National Hurricane Center, het Amerikaanse orkaancentrum, meegedeeld. De inwoners van Florida zetten zich schrap. President Trump heeft een bezoek aan Polen afgezegd en noemt de orkaan een potentiële ‘monsterstorm’. Verwacht wordt dat Dorian maandag aan land komt met een windsnelheid van zeker 209 kilometer per uur.

Een orkaan van categorie 3 brengt continue windsnelheden van 178 tot 209 kilometer per uur met zich mee. “Dorian vormt een aanzienlijke bedreiging voor Florida en het noordwesten van de Bahama’s”, zegt het NHC. Het orkaancentrum verwacht dat het natuurgeweld zondag (plaatselijke tijd) nabij of boven het noordwesten van de Bahama’s zal zijn en maandagavond laat nabij het schiereiland Florida.

Een kustgebied van zo’n vijfhonderd kilometer lengte tussen de Florida Keys en het zuiden van Georgia ligt in de gevarenzone van de orkaan, inclusief de grote steden Miami en Orlando. Verwacht wordt dat Dorian als een gevaarlijke categorie 4-orkaan de VS bereikt, de op een na zwaarste categorie.

Trump vergeleek de orkaan met Andrew, die in 2004 enorme verwoestingen aanrichtte in het zuiden van Florida. Het was een van de zwaarste orkanen die de staat ooit trof. “Alles wijst erop dat hij hard zal toeslaan en dat hij een hele grote wordt”, aldus Trump over Dorian in een video op Twitter tegen de miljoenen Amerikanen die bedreigd worden. “Het ziet er naar uit dat het een absoluut monster wordt. Wees voorbereid.”

De president zegde zijn bezoek aan Polen af waar hij aankomend weekend zou herdenken dat 80 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog begon. Trump zei in de VS te willen blijven om erop toe te zien dat de hulpverlening goed verloopt. Florida is een van de belangrijkste staten in de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Het beeld dat hij in het buitenland verbleef terwijl een orkaan de staat zwaar trof, zou vernietigend zijn voor Trumps kansen om opnieuw te winnen in Florida.

Op een satellietfoto is te zien hoe orkaan Dorian het Caraïbisch gebied verlaat en richting de kust van Florida trekt.Beeld Getty Images

Puerto Rico niet getroffen

Omdat er grote onzekerheid is over waar de orkaan precies aan land komt, hebben de autoriteiten nog geen bevel gegeven voor een massale evacuatie. Wel is in Florida de noodtoestand uitgeroepen. Dorian bevond zich vrijdag op zo’n vijfhonderd kilometer zuidelijk van de Bahama’s en was toen een categorie 2-storm. Gevreesd werd de afgelopen dagen dat de orkaan zwaar zou toeslaan in Puerto Rico, dat vorig jaar zwaar werd beschadigd door een orkaan. Een ramp bleef uit op het eiland.

De aanhoudende storm, wind en regen kunnen zware schade aanrichten in Florida. “Levensbedreigende stormvloed en verwoestende orkaanwinden zullen waarschijnlijk begin volgende week delen van de oostkust van Florida treffen, maar het is te vroeg om te bepalen waren de hoogste stormvloed en hevigste winden zullen toeslaan”, aldus het Amerikaanse orkaancentrum NHC (National Hurricane Center). 

De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, riep eerder deze week de noodtoestand in de staat uit en vrijdag beloofde hij dat spoedig een beslissing zou worden genomen over mogelijke evacuaties. “We weten dat het intens zal worden. Er is nog veel onzekerheid over waar de storm naartoe zal gaan”, zei DeSantis in een interview met Fox News. “Hij kan in elke county van Florida toeslaan, alle 67 county’s zouden kunnen worden getroffen.”

Volgens de laatste berekeningen van het Nationaal Orkaancentrum in Miami koerst Dorian af op het midden van Florida, op het gebied rond Orlando. Lanceerplatforms van NASA en van de ruimtevaartbedrijven van miljardair Jeff Bezos en zakenman Elon Musk dreigen beschadigd te worden. Ook de amusementsparken van Disney en Universal liggen in het mogelijke rampgebied, net als het Mar-a-Lago-resort van Trump in Palm Beach.

“Ik ga voor een voltreffer op Mar-a-Lago”, twitterde de Canadese oud-premier Kim Campbell. Ook andere critici van Trump lieten zich uit in deze richting. Na kritiek op haar tweet zei Campbell dat ze “niemand de horror toewenste getroffen te worden door een orkaan”. Gouverneur Ron DeSantis van Florida waarschuwde de bevolking voor wat de staat mogelijk te wachten staat. Hij besloot de noodtoestand, die eerst alleen was uitgeroepen in 26 county’s, uit te breiden tot heel Florida. “Inwoners moeten deze storm serieus nemen”, aldus de gouverneur.

Inwoners van Orlando slaan gas in bij een supermarkt.Beeld AFP

Machteloos

Van Miami tot Orlando trokken bewoners naar supermarkten en winkelcentra om eten en water in te slaan, evenals houten platen om hun huizen te beschermen. Ook tankten automobilisten hun tanks vol, om meteen te kunnen wegkomen als tot een evacuatie wordt besloten. Bij diverse benzinestations was er al geen benzine meer te krijgen.

“Ik voel mij machteloos omdat het hele kustgebied bedreigd wordt”, zei de gepensioneerde vertaler Josefine Larrauri tegen persbureau AP bij een supermarkt. Daar waren al veel spullen niet meer te krijgen. “Wat voor zin heeft het om helemaal naar Georgia te gaan als de orkaan ook daar kan toeslaan?”, aldus Larrauri.

Twitter bericht wordt geladen...