Direct naar artikelinhoud
Brexit

Topadviseur van Johnson belt politie om ‘lekkende ambtenaar’ uit Downing Street te gooien

Volgens regeringsadviseur Dominic Cummings heeft Sonia Khan geheime informatie over no deal-voorbereidingen naar de pers gelekt.Beeld Reuters

Een topadviseur van de nieuwe Britse premier Boris Johnson heeft donderdagavond de politie ingeschakeld om een ambtenaar te verwijderen uit de werkplaats van de regering. De betreffende ambtenaar wordt ervan beschuldigd om geheime stukken over de gevolgen van de brexit gelekt te hebben. 

Een speciale adviseur van de Britse minister van Financiën is gisterenavond door de politie uit Downing Street 10 meegenomen. Volgens Boris Johnsons topadviseur Dominic Cummings had Sonia Khan geheime informatie over no deal-voorbereidingen naar de pers gelekt. Na zijn optreden heeft Cummings gezegd dat hij keihard zal optreden tegen klokkenluiders. Khan ontkent te hebben gelekt. Het voorval tekent de conflictueuze sfeer die onder Johnson is ontstaan. 

De Daily Mail meldt dat er donderdagavond een felle woordenwisseling heeft plaatsgevonden tussen Cummings en Khan. Hij eiste onder meer inzage in haar mobiele telefoon. Vervolgens belde hij de politie met het verzoek de speciale adviseur mee te nemen. Haar toegangspasje voor Downing Street werd onmiddellijk ingetrokken. Khan werkte voorheen voor minister van Financiën Philip Hammond, een van de felste tegenstanders van een akkoordloos vertrek van de Britten uit de Europese Unie.

Schadelijk rapport

De Sunday Times wist twee weken geleden de hand te leggen op een rapport met de codenaam Operation Yellowhammer. Daarin staat dat no deal onder meer zal leiden tot voedseltekorten, files en zeeslagen tussen vissersboten. Volgens de regering gaat het om een verouderd document waarin uitgegaan wordt van het slechtst denkbare scenario. Het uitlekken van het rapport was schadelijk voor premier Boris Johnson, omdat hij vlak daarna ontmoetingen zou hebben met Angela Merkel en Emmanuel Macron.

De verdenking ging meteen uit naar EU-gezinde oud-ministers en hun loyale assistenten, zoals Khan. Ze loopt het gevaar te worden vervolgd voor het lekken van geheime overheidsdocumenten. Cummings, die een brexit koste wat kost wil voltooien, hanteert een beleid van “één lek en je bent weg”. Khan is daarvan het eerste slachtoffer. Er loopt nu ook een intern onderzoek naar de identiteit van de persoon die de pers op de hoogte heeft gesteld van Johnsons plan om het parlement naar huis te sturen.

Waarschuwing

In een interview met Sky News uitte Johnson vanmiddag ook een waarschuwing aan het adres van de parlementsleden die pogingen ondernemen om de brexit tegen te houden. “Dat kan het vertrouwen van de mensen in de politiek ernstig in gevaar brengen”, aldus Johnson.

De premier trok fel van leer tegen 75 Britse parlementsleden die hoopten de schorsing van het parlement voor vijf weken, beslist door Johnson, terug te draaien via de rechtbank. Een Schotse rechter verwierp vrijdag hun verzoek om zich te verzetten tegen de schorsing. “De kamerleden hebben beloofd hun mandaat dat ze kregen van het volk uit te voeren. Ze hebben ook beloofd om de brexit uit te voeren en ik hoop dat ze dat ook zullen doen”, benadrukte Johnson.

De premier heeft een duidelijke boodschap voor hen. “Ik denk dat het ergste voor de democratie kan zijn dat het referendum wordt geannuleerd. Sommige mensen suggereren dat nu, om het resultaat te annuleren. Dat betekent dat we de mensen moeten vertellen dat ze genegeerd worden, na alle beloftes die gemaakt zijn. Als we verhinderen dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober uit de EU stapt, als het dat is wat de parlementsleden willen, dan zal dat het vertrouwen van de mensen in de politiek ernstig schade toegebracht worden.”