Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Geen garantie over mensenrechten: Crevits wijst eerste Vlaamse islamschool af

Het Genkse Selam College is gehuisvest in de oude Syntra-gebouwen. Of de school maandag start, is onduidelijk.Beeld BELGA

Het Genkse Selam College krijgt van onderwijsminister Crevits geen erkenning. De school kan daardoor geen aanspraak maken op subsidies. ‘Mogen moslims in ons land dan geen scholen oprichten?’ 

De Genkse school zou het eerste islamitische college in Vlaanderen worden, maar of ze volgende week zoals voorzien uit de startblokken schiet, is niet langer zeker. Na een doorlichting van Staatsveiligheid en de onderwijsinspectie is besloten dat er geen garantie is dat de school de mensenrechten zou eerbiedigen. 

“Voor een erkenning moet je aan een aantal voorwaarden voldoen”, zegt onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V). “Omdat er geen zekerheid is over de mensenrechten heeft de minister beslist om de school geen erkenning te geven. Het is nu aan de school om te kijken wat ze doet.” 

Daarmee ligt de bal weer in het kamp van het Selam College. In principe is het perfect mogelijk voor de school om te starten, maar in praktijk lijkt dat niet zo eenvoudig. De school mag wel ‘collectief huisonderwijs’ aanbieden. Dan krijgen de leerlingen er les, worden ze gecontroleerd door de inspectie en moeten ze langs de examencommissie om hun diploma te halen. 

Maar omdat het zonder erkenning onmogelijk is om subsidies aan te vragen, ligt dat niet voor de hand. “Met subsidies kunnen de leerkrachten op school betaald worden door de overheid”, zegt Lieven Viaene, hoofd van de onderwijsinspectie. Meer uitleg over waarom de inspectie twijfels heeft bij de school haar respect voor de mensenrechten wil hij niet geven.  

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.Beeld BELGA

‘Collectief thuisonderwijs’

Als het Selam College toch doorgaat, is het niet de enige instelling in ons land die het zonder erkenning doet. “Bij de joodse scholen zijn er een aantal die een erkenning hebben, maar andere opereren meer als privéscholen”, zegt specialist onderwijsrecht Johan Lievens (KU Leuven). “Als je geld hebt, kan het zonder subsidies ook.” 

De school is al langer het onderwerp van een hevige discussie. Vorig jaar raakte bekend dat de Islamitische Federatie van België (BIF) de oude Syntra-gebouwen in Winterslag had gekocht, met het oog om er een school op te richten. Maar omdat de BIF banden heeft met de Turkse beweging Milli Görüs, een zeer conservatief netwerk dat gefinancierd wordt vanuit Turkije en onder meer in ons land moskeeën uitbaat, werd het project meteen omstreden. 

Milli Görüs is opgericht door de Turkse politicus Necmettin Erbakan (1926-2011), van de partij Saadet, die erg op de islam is gericht. Erbakan wilde de islamitische waarden in Turkije versterken en het land afwenden van westerse invloed. Omdat er een link is tussen het BIF en Milli Görüs, wilde minister Crevits ook een risicoanalyse door Staatsveiligheid. Die omschreef Milli Görus eerder als conservatief, maar niet gewelddadig. 

Het was uiteindelijk een andere vzw die de vraag tot erkenning indiende. Niet de BIF maar de in februari opgerichte vzw Lectio zou de school uitbaten. Die wil niet reageren op het njet van Crevits. “We gaan eerst bekijken wat de precieze reden is om de school niet te erkennen”, zegt voorzitter Turgay Cankaya. “Dan kunnen we ons beraden over welke stappen we zullen nemen.” Hoeveel leerlingen zich al hebben ingeschreven voor het nieuwe schooljaar is niet duidelijk.   

Grondwet 

Wie de beslissing van Crevits toejuicht, is N-VA-politica Zuhal Demir. “We hadden al om een doorlichting van die vzw’s gevraagd. We roepen de ouders nu op om hun kinderen in te schrijven in een erkende instelling.” 

Orhan Ağırdağ, professor Onderwijs en Samenleving aan de KU Leuven, ziet het anders. “Hoe kunnen we weten of een school die nog niet bestaat de mensenrechten respecteert?”, zegt hij, ook al heeft hij geen affiniteit met het Milli Görüs-gedachtegoed. “Of mogen moslims in ons land wel moskeeën, maar geen scholen oprichten?”