© Photo News

Limburg hardst getroffen door betonstop

Nu de Vlaamse regering het klimaat- en energiepact heeft ondertekend is de betonstop een feit. Vanaf 2025 zal er nog maar half zo veel open ruimte mogen ingenomen worden als de 6 hectare per dag van nu, dat is nog maar negen jaar. Limburg wordt het hardst getroffen door de betonstop, zo zegt Chris Slaets van de Confederatie Bouw. "Want we hebben de grootste voorraad reservegrond."

neac, lc

Als er minder open ruimte mag worden ingenomen, dan zal het ook moeilijker worden om die reserves aan te snijden. “Limburg had in 2007 nog 1.374 hectare van deze reservegrond, dat is het meeste van heel Vlaanderen. West-Vlaanderen beschikte toen over 894 hectare, Oost-Vlaanderen over 1.286 hectare, Antwerpen over 1.178 hectare en Vlaams-Brabant over 500 hectare", zo zegt Slaets.

Rekening van 1,5 miljard euro

De factuur van de betonstop kan voor de Vlaamse regering ook serieus oplopen. De factuur om gronden die vanwege de betonstop niet meer bebouwd mogen worden te compenseren, kan tot 1,5 miljard euro oplopen.

Eigendomsrecht is essentieel. Mensen met gronden moeten minstens hun opgebouwd kapitaal kunnen behouden", klinkt het. Dat betekent dat er schadevergoedingen zullen uitgedeeld worden. "We hebben berekend dat tegenover de 47.500 hectare die niet meer bebouwd mag worden een planschade van 1 à 1,5 miljard euro staat. Gespreid over de ko­mende 25 jaar is dat jaarlijks 40 miljoen euro", aldus minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). Dat is het absoluut maximale bedrag, waarbij de baten niet zijn meegerekend.

De Vlaamse regering probeert het bedrag nog naar omlaag te krijgen. Ze rekent erop dat ze de kostprijs kan milderen door ruiloperaties, waarbij bestemmingen worden geruild of bouwrechten worden verhandeld.

Lees alles over de gevolgen van de betonstop voor Limburg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer