camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De gebouwen van het Selam College  BELGA

Minister Crevits geeft Islamitische Selam College geen subsidie

Niet erkend, want school respecteert kinderrechten niet

Een onderzoek van Staatsveiligheid verknalt het feestje van het Genkse Selam College, de eerste school in Vlaanderen die opgericht werd door een islamitische federatie. Ze wilde maandag opengaan, maar zou dat nu moeten doen als privéschool en dus zonder subsidies. Verschillende leerlingen schreven zich al elders in.

Een islam- of koranschool wilde het Selam Collega zich nooit noemen. Maar de oprichter is wel Lectio, een vzw die sterke banden heeft met de omstreden Turkse beweging Millî Görüş. De Belgische tak van die beweging, de Belgisch Islamitische Federatie (BIF), kocht twee jaar geleden het gebouw waar de school zich zou vestigen.

De plannen leidden vorig jaar tot grote ongerustheid bij toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), die een onderzoek bij Staatsveiligheid bestelde. Toen de school een erkenning aanvroeg, werd op vraag van de Vlaamse onderwijsinspectie opnieuw een onderzoek uitgevoerd.

Advies van Staatsveiligheid

“Een belangrijke voorwaarde is dat je als school de Belgische grondwet en de in België goedgekeurde internationale verdragen respecteert”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). “Dat gaat in het bijzonder over de rechten van de mens en van het kind. Het verslag van de onderwijsinspectie geeft aan dat de aanvraag niet voldoet aan die voorwaarde. De inspectie kwam tot deze conclusie op basis van een advies dat ze heeft ingewonnen bij de Staatsveiligheid.”

Crevits beslist daarom om geen erkenning te geven. De school mag wel opengaan omdat er in België vrijheid van onderwijs is, maar kan geen geldige diploma’s afleveren en moet ook zelf instaan voor het loon van de leerkrachten. Ze telt dan als privéschool, wat wordt beschouwd als thuisonderwijs.

De school reageerde vrijdag nog niet op de beslissing. Het is dus niet duidelijk of ze alsnog opengaat, maar verschillende leerlingen schreven zich vrijdag meteen in bij andere scholen in Genk. Ook BIF en het Centrum voor Islamonderwijs wilden niet reageren. Het is ook niet duidelijk welke opmerkingen de Staatsveiligheid gaf.

Elders inschrijven

Onderwijssocioloog Orhan Agirdag (KU Leuven) heeft zware kritiek op de beslissing om geen erkenning te geven. “Op basis waarvan is beslist om de Staatsveiligheid een onderzoek te laten starten? En hoe kan je nog voor je opengaat de rechten van het kind niet respecteren? Het was een politieke poging om de opening van een school tegen te houden op basis van een ideologie, en dat in een land waar de meerderheid van de scholen wél religieus zijn. Dat is een gevaarlijk precedent. De levensfilosofie van Millî Görüş is niet de mijne, maar bij mijn weten hebben conservatieve mensen ook grondrechten.”

De Genkse Zuhal Demir (N-VA), die vorig jaar al aan de alarmbel trok in dit dossier, is tevreden dat de school geen erkenning krijgt. “Onze scholen mogen geen speeltuin worden voor extremisten”, zegt ze. Ze roept de ouders op om hun kind “zo snel mogelijk bij een andere, erkende onderwijsinstelling in te schrijven zodat ook zij hun kansen kunnen krijgen op kwaliteitsvol onderwijs”.

Als de school toch opengaat, zal de inspectie wel degelijk controleren. “We controleren bij de kinderen thuis of het onderwijs inhoudelijk degelijk is met voldoende aandacht voor evaluatie en binnen een goede onderwijskundige context”, zegt inspecteur-generaal Lieven Viaene. “Wie twee keer een negatieve controle krijgt, moet zich inschrijven in een erkende school.”