zaterdag 31 augustus 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

TOP OF FLOP?

CD

Taylor Swift - Lover

6/10

Taylor Swift laat er geen gras over groeien. Terwijl ze eind dit jaar 30 wordt, slingert ze nu al haar zevende album de wereld in. Ver weg is de countrypop waarmee La Swift in 2006 als tiener debuteerde. Anno 2019 zweert ‘s werelds best verdienende vrouwelijke artiest niet toevallig bij oorvriendelijke, pastelkleurige pop. Dat producer Jack Antonoff (zie ook: succesplaten van Lorde, St. Vincent, Lana Del Rey,…) die op een eigentijdse elektronische leest schoeit, is daarbij meteen de grootste afknapper. Want op het al te steriele en berekend vormgegeven ‘Lover’ klinkt Tay Tay zelf fris en tekstueel vaak uitgesproken. Akkoord, de actuele monsterhit ‘ME!’ blijft eendimensionale bubblegumpop en ‘London Boy’ (over haar vriend, de Britse acteur Joe Alwyn) zingt Swift van op haar roze liefdeswolk. Maar met het sentimentele ‘Soon You’ll Get Better’, countrypop met hulp van de Dixie Chicks, steunt ze haar moeders strijd tegen kanker en in 'Miss Americana & the Heartbreak Prince' verstopt ze zelfs politieke bedenkingen. Met 18 songs verslapt de spanningsboog onvermijdelijk, waardoor ‘Lover’ als geheel de middelmaat niet ontstijgt. Of de nieuwe Queen of Pop daar vrede mee kan hebben? (gj) 

CD

Sheryl Crow - Threads

7/10

Wie we daar weer hebben! Leek Sheryl Crow (57) de jongste jaren geruisloos op de achtergrond verdwenen, dan trekt ze nu plots alle registers open voor wat naar eigen zeggen mogelijk haar laatste album wordt. Liefst 17 songs telt ‘Threads’. Die verraden wie zoal in Crows telefoonboekje prijkt. Groot volk als Stevie Nicks, Bonnie Raitt, Mavis Staples, Keith Richards en haar ex Eric Clapton schittert in goed gekozen covers. De rap van Chuck D. is stilistisch een brug te ver, het virtueel duet met wijlen Johnny Cash wat onwezenlijk. Een kwarteeuw na haar millionseller 'Tuesday Night Music Club' gaat Sheryl Crow hiermee de hitlijsten niet dooreenschudden, maar van ‘Threads’ spat het ongedwongen speelplezier wel af. (gj) 

FILM

Angel Has Fallen

6/10

Cast: Gerard Butler, Morgan Freeman, Nick Nolte, Danny Huston, e.a.

Verhaal: Tijdens een visweekend wordt de Amerikaanse president Trumbull (Freeman) aangevallen door drones. Trumbull en veiligheidsagent Mike Banning (Butler) overleven de aanslag. Maar de president valt in een coma en Banning wordt gearresteerd als verantwoordelijke van de aanslag.

Plus: Wil je je amuseren met dit derde deel van de ‘Has Fallen’-trilogie, dan moet je je verstand op nul zetten. Je hebt het allemaal al gezien, maar als je op de trein moet wachten, is dit best te pruimen.

Min: De karikaturale Butler is geen slecht acteur, maar hij heeft zijn carrière verwoest en zijn bankrekening gespijsd met ridicule machorollen en fastfoodfilms als deze. (cc)

FILM

Red Sea Diving Resort

6,5/10

Cast: Chris Evans, Haley Bennett, Michiel Huisman, Ben Kingsley e.a.

Verhaal: Midden van jaren 80 probeert de Mossad een groep Ethiopische joden naar Israël te smokkelen. Aan de Soedanese kust gebruiken ze een duikclub als dekmantel voor de operatie. Maar Soedanese soldaten en de CIA beginnen te vermoeden dat er iets mis is met de ‘Red Sea Diving Resort’.

Plus: Hoe absurd het verhaal ook klinkt, het is gebaseerd op feiten en dat maakt deze film zeer interessant en bij momenten zelfs spannend.

Min: Chris Evans lijkt Captain America te spelen en zijn idealistisch personage dat zwarte kindjes wil redden, komt ongeloofwaardig over. Ook de voorstelling van de Ethiopische joden is geïdealiseerd. Deze formuleprent voelt uiteindelijk aan als een propagandafilm. Enkel te zien op Netflix. (cc)

BOEK

Ferdinand Addis - Rome, eeuwige stad

9/10

Jawel, een nieuw historisch boek over Rome, met de wens om 2.500 jaar epische geschiedenis tot leven te brengen. Straf: de Britse journalist en auteur Ferdinand Addis slaagt hier in 22 hoofdstukken in. Hij kiest vaak bekende brokken uit het Romeinse verleden - Romulus en Remus, Hannibal, Caesar, Petrarca, de Borgia’s, Bernini, Garibaldi, Fellini - maar zoomt dan erudiet maar lichtvoetig in op minder evidente betrokken figuren en feiten. Via flasforwards en flashbacks lijmt hij deze verhalen tot een schitterende mozaïek, die vanaf de eerste van de 672 bladzijden meesleept. Een fantastisc he stoet van helden, goden, hoeren, heiligen, idealisten en misdadigers – al dan niet paus of keizer – passeert de revue. Wat een boek! (kn)

STRIP

Mikael Ross - Het Omgeval

8/10

De Berlijnse jongen Noel Stock heeft een geestelijke beperking, houdt van Eezzie-Diessie, maar vooral zielsveel van zijn “mamsie”, met wie hij in een flat leeft. Maar zijn moeder krijgt een “omgeval”, een soort beroerte, en belandt in een coma. En Noel? Die begrijpt het allemaal niet. Men brengt hem naar Neuerkerode, een open instelling in Nedersaksen. Noel moet veel opnieuw leren. De Duitser Mikael Ross maakte deze strip op vraag van een bestaande instelling in Neuerkerode. Doorgaans ligt de boodschap er dan drammerig dik op. Maar in die saaie val trapt Ross niet. ‘Het Omgeval’ is een tragikomisch, dan weer ontroerend verhaal over hoe het leven is met een verstandelijke beperking. (jbx)

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws