Direct naar artikelinhoud
Politiek

Voormalig parlementsvoorzitter Kris Van Dijck (N-VA) riskeert alcoholslot

Voormalig Vlaams Parlementsvoorzitter Kris Van Dijck (N-VA).Beeld Tim Dirven

Kris Van Dijck, de in opspraak gekomen voormalige voorzitter van het Vlaams Parlement, riskeert een alcoholslot voor het ongeval dat hij in juli veroorzaakte. Dat schrijft De Standaard. Maandag valt het verdict.

In de nacht van 2 juli bleef Van Dijck na een lange werkdag hangen in een plaatselijk café in Dessel. Op weg naar huis reed hij een aanhangwagen aan, waarna de politie ter plaatse kwam. Omdat Van Dijck burgemeester van Dessel is en dus ook het hoofd van de lokale politie diende een patrouille van een naburge politiezone de alcoholtest af te nemen. Daaruit bleek dat Van Dijck 1,42 promille in het bloed had.

Volgens een deskundige van het parket zou Van Dijck echter een hogere score hebben laten optekenen, indien de alcoholtest meteen werd afgenomen. Hij schat dan ook dat de voormalig parlementsvoorzitter op het moment van het ongeval tussen de 1,5 en 1,8 promille alcohol in het bloed had.

Alcoholslot

Sinds 1 juli 2018 moet iedereen die met 1,8 promille achter het stuur betrapt wordt verplicht een alcoholslot laten installeren in zijn wagen. Vraag is natuurlijk of dit ook van toepassing is op Van Dijck, die na zijn roemloze aftocht als parlementsvoorzitter niet meer over een dienstwagen met chauffeur beschikt.

Volgens zijn advocaat Walter Damen kan daar geen sprake van zijn.  “De rechtbank moet uitgaan van de voor de beklaagde meest gunstige hypothese. Het is niet bewezen dat mijn cliënt zoveel alcohol in het bloed had,” klinkt het.

Ook het openbaar ministerie eiste een minder zware straf. Zij vroegen een boete van 1.600 euro, waarvan de helft met uitstel, en een rijverbod van 15 dagen.

Van Dijck liet na het ongeval al weten zijn vergoeding voor een maand af te staan aan een fonds voor verkeersslachtoffers en een revalidatiecentrum te bezoeken. Maandag velt de politierechter zijn verdict.