Direct naar artikelinhoud
Hongkong

Politie en betogers slaags in Hongkong

Politie en betogers slaags in Hongkong
Beeld AP

Politie en demonstranten in Hongkong zijn opnieuw slaags geraakt. In de buurt van het parlementsgebouw gebruikte de politie traangas en een waterkanon om actievoerders uiteen te jagen. Demonstranten gooiden onder andere brandbommen en stenen.

, en

Ondanks een verbod van de autoriteiten gingen vandaag opnieuw duizenden betogers de straat op. Zij deden mee aan een mars door de stad en blokkeerden een belangrijke verkeersader. Ze eisen meer democratie in de voormalige Britse kroonkolonie en wijzen de groeiende inmenging vanuit de Chinese hoofdstad Peking af.

De autoriteiten hadden een nieuwe demonstratie verboden vanwege het geweld bij eerdere betogingen. Afgelopen weekeinde werden tientallen demonstranten gearresteerd en waren er ook gewelddadige confrontaties met de politie. Het is het dertiende weekend op rij dat er in Hongkong protesten zijn. Om het verbod te omzeilen, vinden betogingen plaats onder het mom van religieuze bijeenkomsten waar geen vergunning voor nodig is.

De demonstranten in Hongkong voeren nu al bijna drie maanden actie tegen de regering in Peking en het bestuur in Hongkong onder leiding van Carrie Lam. De betogingen begonnen als een protest tegen een intussen ingetrokken plan om uitleveringen aan China mogelijk te maken, maar zijn intussen een bredere roep tot meer democratie geworden.

Vrijdag werden verschillende leiders van de protestbeweging opgepakt, onder wie Joshua Wong, de studentenleider achter de paraplurevolutie, en Agnes Chow. De politie arresteerde ook drie pro-democratische politici, omdat ze aan de protesten hadden deelgenomen.