UGent en KU Leuven onderzoeken autisme bij baby’s

© Pol De Wilde - VUM

De universiteiten KU Leuven en UGent zijn gestart met een onderzoek naar autisme bij baby’s jonger dan vijf maanden. Een vroege diagnose moet bijkomende problemen voorkomen en ondersteunt ouders met jonge kinderen die symptomen van autisme vertonen.

Wetenschappers van de universiteiten gaan drie jaar lang pasgeboren baby’s en peuters opvolgen die een verhoogde kans hebben op een autismespectrumstoornis. De onderzoekers richten zich vooral op pasgeboren baby’s jonger dan vijf maanden met een broer of zus met autisme. Verwacht wordt dat tien tot twintig procent van hen later waarschijnlijk de diagnose van autisme krijgt en eenzelfde percentage met mildere, aanverwante problemen zal kampen.

Tijdens het onderzoek worden kinderen op de leeftijd van 5, 10, 14, 24 en 36 maanden gedurende een halve dag aan testen onderworpen. Door middel van spelletjes worden hun sociale interacties, taal, motoriek, hersenactiviteit en oogbewegingen ingeschat. Zo hopen de onderzoekers de vroege kenmerken van autisme sneller te kunnen herkennen.

Protocol

‘We willen een soort van screeningsprotocol en inschattingsmodel ontwikkelen voor gespecialiseerde diensten zoals pediaters en Kind en Gezin’, zegt professor Ilse Noens van de KU Leuven. Daarmee kan de kans op autisme worden bepaald. Het is ook een indicatie voor eventueel verder onderzoek bij bepaalde kinderen.

Vandaag valt de diagnose van autisme bij kinderen ten vroegste vanaf de leeftijd van 3 jaar. Een snellere diagnose biedt ouders meer ondersteuning en voorkomt bijkomende psychische of gedragsproblemen. De eerste testen zijn achter de rug. De universiteiten zijn nog op zoek naar gezinnen die willen deelnemen aan het onderzoek.