Zware brand in tuinbouwbedrijf: rookpluim kilometers ver te zien, politie vraagt om omgeving vermijden

In een tuinbouwbedrijf in Herne in Vlaams-Brabant woedt zaterdagnamiddag een zware brand. Er zijn geen slachtoffers. Omwonenden moeten ramen en deuren gesloten houden. Dat bevestigt de brandweer van zone Vlaams-Brabant-West.

mvl, mtm

In het bedrijf Van Sinay aan de Steenweg op Asse in Herne ontstond even voor 16 uur brand in een loods. “Het gaat om een zware brand, met veel rookontwikkeling. Slachtoffers zijn er gelukkig niet”, zegt de woordvoerder van de brandweerzone Vlaams-Brabant West.

Het gemeentelijk rampenplan is zaterdagavond nog altijd van kracht, de Assesteenweg blijft nog afgesloten. Zondag komt een gespecialiseerde firma metingen doen in verschillende tuinen om te kijken of er asbestverontreiniging is.

Hele nacht nablussen

Brandweerkorpsen van de zone Vlaams-Brabant West en collega’s van Waals-Brabant zullen van zaterdag op zondag nog de hele nacht nablussen om de brand onder controle te krijgen ,zegt de woordvoerder van de brandweerzone Vlaams-Brabant West zaterdagavond.

Het vuur is onder controle. Bij de bestrijding van de vlammenzee raakten enkele brandweermannen bevangen door rook en warmte. Zij werden ter plaatse verzorgd.

De hulpdiensten voeren momenteel metingen uit naar de hinderlijke rook. “Uit voorzorg vragen wij aan iedereen in de buurt van de rookpluim om ramen en deuren nog altijd te sluiten en de ventilatie uit te schakelen. Groenten en fruit uit de tuin mogen nog niet gebruikt worden”, zegt Ann Naert, algemeen directrice van de gemeente Herne.

Slechts één buurtbewoonster werd uiteindelijk daadwerkelijk uit haar woning geëvacueerd. Drie anderen worden opgevangen in de gemeentelijke sporthal. Het gemeentebestuur verwijst voor informatie naar het telefoonnummer 02/397.11.50 en het mailadres gemeentebestuur@herne.be. Omwonenden kunnen ook de gemeentelijke website raadplegen.

Burenruzie

De voorbije dagen kwam zaakvoerder Luc Van Sinay meermaals in het nieuws met een burenruzie. Van Sinay, een verzamelaar van oldtimer tractoren, kreeg vorige week een brief in de bus van de gemeente waarin hem gevraagd werd de tractoren uit zijn tuin weg te halen. Dat gebeurde na een klacht van een buurman. Van Sinay liet echter weten niet op de vraag in te gaan.

In de nacht van woensdag op donderdag escaleerde het conflict. Een onbekende schilderde het woord ‘pester’ op de gevel en op de garagepoort van de buurman. Of deze brand iets met de ruzie te maken heeft, is niet duidelijk.

© mvl

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen