"Overheid maakt personen met een handicap onzichtbaar"

Dit jaar zijn al meer dan 500 dossiers geopend na klachten rond discriminatie van mensen met een handicap. Dat is een stijging van 40%. "Het beleid is veel te weinig ambitieus, op alle niveaus", zegt directeur van gelijkekansencentrum Unia Els Keytsman in De Standaard en La Libre Belgique.

Een man wordt geconfronteerd met een chronische zenuwziekte. Hij vraagt zijn werkgever om enkele aanpassingen te doen: een aangepast uurrooster en de mogelijkheid om soms te telewerken. De werkgever weigert. "Moeilijk te organiseren, we weten niet hoe we dat moeten organiseren", klinkt het. Deze verhalen komen steeds meer binnen bij Unia. "Het is niet altijd onwil. Vaak wel, maar ook soms onwetendheid", legt Keytsman uit. Op zo'n moment komt het gelijkekansencentrum tussen om te onderhandelen. "Het is belangrijk dat mensen met een beperking werken, kunnen deel uitmaken van de maatschappij."

Dit jaar zijn al meer dan 500 dossiers geopend na klachten rond discriminatie van mensen met een beperking. In 2015 waren het er 385. De top 3 van klachten betreft goederen en diensten, werk en onderwijs. Dat er meer dossiers zijn, wijt Keytsman deels aan de bekendheid van het centrum. "Mensen vinden makkelijker de weg naar ons met een melding. Maar we zien nog altijd dat er een gebrek aan begrip is, ook bij onze overheid."

"Redelijke aanpassingen, zoals een hulpmiddel, een begeleider of een aangepast uurrooster worden nog veel te vaak geweigerd. Het hangt er in dit land erg van af, voor mensen met een handicap, wie ze op hun pad tegenkomen. Ze zijn als het ware aan het toeval overgeleverd", zegt Keytsman, die toevoegt dat die redelijke aanpassingen vaak nog nodig zijn omdat Belgische diensten, goederen, scholen, bedrijven en openbare ruimte niet volledig toegankelijk zijn voor iedereen. "We zijn nog mijlenver van een inclusieve samenleving."

"De overheid is te weinig ambitieus en maakt personen met een handicap onzichtbaar", aldus Keytsman in "De Ochtend". "Hun rechten zijn mensenrechten." Unia lanceert morgen een campagne voor en door personen met een handicap, met als boodschap "Kom op voor je rechten".

Meest gelezen