© AFP

Meer dan 80 procent van Fransen keurt beslissing Hollande goed

Meer dan tachtig procent van de Fransen keurt de beslissing van hun president François Hollande goed zich niet kandidaat te stellen voor een tweede ambstermijn, zo heeft de nieuwssite BFMTV vrijdag gemeld.

Hollande kondigde donderdagavond vrij verrassend aan te verzaken aan een kandidaatstelling.

Volgens een flash-opiniepeiling van Harris Interactive/Radio Monte Carlo staat 82 procent van de Fransen achter die beslissing van de linkse president. Die instemming is er onder alle categorieën van de bevolking.

De peiling leert volgens BFMTV ook dat premier Manuel Valls, die zich nog geen kandidaat heeft gesteld voor de linkse voorverkiezingen, de favoriet in deze race is.

Donderslag in het Elysée

© AFP

Volgens de nieuwszender was de aankondiging van het staatshoofd een donderslag in het Elysée, want niemand zou op de hoogte zijn geweest van de presidentiële beslissing.

Naar verluidt heeft Valls het nummer van zijn gsm gewijzigd toen Hollande zijn beslissing bekendmaakte. Dit lijkt er sterk op te wijzen dat hij zijn ontslag als premier voorbereidt om een gooi te doen naar de nominatie van links voor het Elysée.

Franse president Hollande geen kandidaat voor tweede ambtstermijn

De Franse president François Hollande stelt zich geen kandidaat voor een tweede ambtsperiode, zo heeft hij donderdagavond aangekondigd.

Hollande deelde dat mee tijdens een toespraak vanuit zijn ambtswoning. Daarin liet hij zich eerst uit over de staat van het land, om daar vervolgens aan toe te voegen dat hij het belang van het land steeds boven zijn eigen belang heeft geplaatst, en hij zich geen kandidaat zou stellen voor een herverkiezing. ”Ik heb het land de voorbije vierenhalf jaar eerlijk gediend. Die ervaring heeft me de nodige nederheid bijgebracht.” Hij zegt dat er bij de komende verkiezingen meer op het spel staat dan de keuze om een bepaald persoon. “Het gaat om de toekomst van het land. Ik wil niet dat Frankrijk zich in een gevaarlijk avontuur stort”, motiveerde hij zijn besluit.

Aussi, j'ai décidé de ne pas être candidat au renouvellement de mon mandat

— François Hollande (@fhollande) 1 december 2016

Hollande had last van een tanende populariteit. Uit peilingen bleek dat hij de minst populaire Franse president ooit is. Zijn kansen om zichzelf op te volgen werden daarom eerder laag ingeschat. Zelfs de extreem-rechtse kandidaat Marine Le Pen wordt in een tweestrijd met Hollande niet kansloos geacht.

De socialistische partij van Hollande was dan ook intern sterk verdeeld over de te kiezen kandidaat. Hollande kreeg slechts van een deel van zijn aanhang de nodige steun. Premier Manuel Valls is nu de favoriet om de kandidaat van links te worden. Toch komt de aankondiging van Hollande voor politiek Frankrijk als een verrassing. Er werd niet op gerekend dat Hollande zich zo snel zou terugtrekken. “De beste beslissing van zijn presidentschap”, klinkt het al smalend bij tegenstanders.

Eerder werd al bekend dat de republikeinen kiezen voor François Fillon, Front National schuift Marine Le Pen naar voor.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer