Direct naar artikelinhoud
Formule 2Ongeval

Formule 2-coureur Hubert overleden na crash op circuit van Spa: ‘Uit respect is het verdere verloop van de Formule 2-race afgelast’

Het autowrak van Anthoine Hubert, na het ongeval.Beeld EPA

De Franse autocoureur Anthoine Hubert is overleden na een zware crash in de Formule 2 op het circuit van Spa-Francorchamps. De Formule 2-race is volledig afgelast, laat de organisatie weten.

De 22-jarige Hubert raakte zaterdagmiddag in de tweede ronde van de race een muur, nadat hij een spinnende auto voor hem poogde te ontwijken in de snelle Eau Rouge-bocht op het circuit in de Ardennen. De Amerikaan Juan Manuel Correa knalde vervolgens vol op de auto van de Fransman. De bolide van Hubert brak doormidden. Daarbij raakte Hubert ernstig gewond. Hij overleed aan het begin van de avond. Correa ligt in een ziekenhuis in Luik en is volgens racefederatie FIA in een “stabiele conditie”. Giuliano Alesi en Marino Sato waren ook bij het ongeval betrokken. Zij konden hun auto op eigen kracht verlaten. 

Twitter bericht wordt geladen...

Direct na het incident werd de race gestaakt en besloot de FIA beelden van de crash niet te herhalen. Die gingen alleen wel snel rond op sociale media, waarna op het circuit de ernst van de situatie spoedig duidelijk was. De tienduizenden racefans verlieten in stilte het circuit en Formule 1-teams zetten een streep door de traditionele perssessies na de kwalificatie op zaterdagmiddag. 

De tweede wedstrijd in de Formule 2 die zondag gepland stond, gaat niet door. Dan staat ook de Grote Prijs van België in de Formule 1 in Spa-Francorchamps op het programma. “We willen ons medeleven betuigen aan de familie, geliefden en vrienden van Anthoine en aan iedereen bij het Arden Team. Uit respect is het verdere verloop van de Formule 2-race afgelast”, laat de organisatie van de Formule 2 weten.

Verslagenheid onder coureurs

In het gebied waar de Formule 2-teams zich ophouden, waren de gezichten bedrukt. Toen anderhalf uur na het ongeluk het nieuws over het overlijden van Hubert voorzichtig naar buiten sijpelde, omhelsde teampersoneel elkaar bedroefd.

De crash.Beeld RV

Formule 1-coureurs reageren verslagen op de dood van Hubert. “Gechoqueerd door het tragische ongeluk van Anthoine Hubert”, laat Max Verstappen op Twitter weten. “Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie, vrienden, team en naasten.”

Lewis Hamilton schreef op Instagram dat Hubert “een held is die het risico nam zijn dromen na te jagen”. Hij benadrukte daarbij dat autosport allesbehalve veilig is. “Coureurs zetten hun leven op het spel als ze hun auto het circuit opsturen.” Op het moment van de crash was Lewis Hamilton een interview aan het geven.

Twitter bericht wordt geladen...

De Formule 2 is het hoogste autosportniveau onder de Formule 1. De klasse fungeert bij een handvol weekeinden in de koningsklasse als bijprogramma. Hubert was een talentvol coureur, die deel uitmaakte van het talentenprogramma van het Franse Formule 1-team Renault. Vorig jaar werd hij kampioen in opstapklasse GP3. Dit jaar debuteerde hij in de Formule 2.

Jules Bianchi was de laatste coureur die tijdens een Formule 1-weekeinde om het leven kwam. De Fransman schoot bij de GP van Japan met zijn auto onder een kraan door, waarbij hij zwaargewond raakte aan zijn hoofd. Hij geraakte in coma en overleed ruim een half jaar later in het ziekenhuis.