Direct naar artikelinhoud
Sociale huurders

Zwarte lijst voor sociale huurders: Vlaamse regering wil wanbetalers tijdelijk uitsluiten

Sint-Maartensdal in Leuven.Beeld Vertommen

De nieuwe Vlaamse regering wil strenger optreden tegen 'asociale' sociale huurders. Wie afbetalingsplannen aan zijn laars lapt, fraudeert of voor zware overlast zorgt, kan voor een bepaalde periode zijn recht op een sociale woning verliezen.

Jaarlijks worden zo'n 400 van de in totaal 155.000 sociale huurders uit hun huis gezet. In zeker 80% van de gevallen is dat vanwege wanbetaling. "Maar voor alle duidelijkheid: we zetten kwetsbare mensen niet zomaar uit hun huis na een paar maanden huurachterstal", benadrukt Björn Mallants van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen. "Als we merken dat het misloopt, stellen we snel een afbetalingsplan op. Door intensieve opvolging kunnen we veel uithuiszettingen vermijden. Maar als mensen aanmaningen negeren en écht niet meewerken, vragen we de vrederechter om de huurovereenkomst te ontbinden. Toch houden we ook dan nog rekening met de specifieke situatie."

Alleen: wie vandaag zijn sociale woning verliest, kan zich morgen gewoon opnieuw inschrijven op de wachtlijst. "In de meeste steden zijn verschillende sociale huisvestingsmaatschappijen actief. Vroeger wisselden die gegevens uit over wanbetalers, maar dat mag niet meer van de Privacycommissie." En zo kan iemand die schulden heeft bij de ene maatschappij, met een propere lei beginnen bij de andere en opnieuw een sociale woning toegewezen krijgen.

Afkoelingsperiode

De toekomstige Vlaamse regering van N-VA, CD&V en Open Vld wil daar iets aan doen. In de werkgroep Wonen ligt het plan op tafel om een soort van zwarte lijst in te voeren. Wanbetalers, fraudeurs en zware amokmakers zouden dan voor een bepaalde tijd hun recht op een sociale woning kunnen verliezen. De drie partijen zijn het er alvast over eens dat zo'n extra stok achter de deur nodig is. Net als vandaag zal wel nog altijd de goedkeuring van de vrederechter nodig zijn.

Maar voor hoelang sluit je 'asociale' sociale huurders uit? In de onderhandelingsnota die N-VA opgesteld heeft, is sprake van drie jaar. Te lang, vindt Mallants. "In die periode kan er veel veranderen. Stel: een gezin wordt uitgesloten omdat de vader drugsverslaafd is en de huur niet betaalt. Als de vrouw weggaat met het kind, ga je haar dan ook drie jaar een woning weigeren? Uiteindelijk ga je een hele reeks uitzonderingen moeten toevoegen aan die regel. Hou het dan liever simpel, zwak het wat af, zodat het tenminste werkbaar is. Anders creëer je alleen maar administratieve last." Mallants denkt eerder aan een "afkoelingsperiode" tot iemand zijn achterstallige huur heeft terugbetaald.

Noodwoning

Een onderhandelaar uit een gelijkaardige bedenking bij die termijn. "Als de sanctie té streng is, zal dat de vrederechter er misschien van weerhouden om zo'n drastische beslissing te nemen." Vraag is ook: waar moeten die geschrapte huurders naartoe? N-VA pleit voor meer 'noodwoningen', waar mensen een paar maanden kunnen verblijven en intensief begeleid worden. "Maar wié gaat hen begeleiden? We moeten zien dat we niet te veel verantwoordelijkheden doorschuiven naar de lokale besturen."