Direct naar artikelinhoud
Herlees

1,2 miljoen leerlingen terug naar school: ‘Pak lerarentekort aan’

1,2 miljoen leerlingen terug naar school: ‘Pak lerarentekort aan’
Beeld ANP

Voor bijna 1,2 miljoen leerlingen en 164.000 personeelsleden uit meer dan 3.500 scholen start vandaag een nieuw schooljaar. Net als elk jaar gaat de start van het nieuwe schooljaar gepaard met een aantal nieuwigheden. Herlees de liveblog hier.

Krijg als eerste een bericht bij nieuwe ontwikkelingen: download nu onze app ›

Live

  1. De onderwijskwaliteit daalt: ‘Zwakke scholen worden nooit gesloten’

    Aan de vooravond van het schooljaar fileerden experts Dirk Van Damme en Dirk Jacobs het onderwijs in onze weekendkrant. ‘Alles staat of valt met het leer­krachten­probleem’, vindt Jacobs. Zijn collega is het daarmee eens, al zal dat zowat de enige keer zijn tijdens het gesprek.

    Dirk van Damme en Dirk Jacobs. Beeld Illias Teirlinck
  2. Vier koningskinderen voortaan op vier verschillende scholen

    Maandagochtend rond 8.15 uur heeft koning Filip prinses Éléonore (11 jaar) afgezet op het Sint-Jan-Berchmanscollege in centrum Brussel. Prinses Éléonore begint aan haar laatste jaar op de basisschool. De koning nam even de tijd om mee binnen te gaan in de school. Ook koningin Mathilde deed dat een half uurtje later in de Eurekaschool in Kessel-Lo bij Leuven, een school gespecialiseerd voor kinderen met leerstoornissen, waar ze prins Emmanuel binnenbracht. De jongste prins, die volgende maand veertien wordt, start aan het tweede jaar humaniora.


    Twitter bericht wordt geladen...

    De zestienjarige prins Gabriël is veranderd van school. Hij gaat niet meer naar het Sint-Jan-Berchmanscollege, maar begon vorige week al op de International School of Brussels in Watermaal-Bosvoorde. Net zoals zijn oudere zus krijgt hij voortaan Engelstalig onderwijs. Prinses Elisabeth - zij wordt 25 oktober achttien - begint deze week aan haar tweede en laatste jaar in Wales, op het UWC Atlantic World College, ten westen van Cardiff. Voor het eerst gaan alle koningskinderen dus naar een andere school. 

  3. Secundair onderwijs gemoderniseerd

    Enkele duizenden leerlingen beginnen eraan: het gemoderniseerde secundair onderwijs. Zo’n tien jaar geleden aangekondigd als een grote hervorming, maar de revolutie bleef uiteindelijk uit. Maar wat was dat weer, die modernisering?

    Twitter bericht wordt geladen...

  4. Onderwijskoepels roepen op om lerarentekort aan te pakken: ‘Nieuwe regering is een nieuwe kans’

    De onderwijskoepels doen een oproep aan de nieuwe Vlaamse regering om het lerarentekort aan te pakken. “Een nieuwe regering is een nieuwe kans: die moet werk maken van een goed loopbaanpact waarbij er ruimte is voor een echt HR-beleid op de scholen. We moeten blijven werken aan het versterken van het weefsel want dat is de beste manier om kwaliteitsvol onderwijs te garanderen", zegt Lieven Boeve van het Katholiek Onderwijs in De ochtend.

    Lees ook - Topman Katholiek Onderwijs: ‘Kwaliteit? Fiks eerst dat lerarentekort’

    Lieven Boeve, topman katholiek onderwijs, Guimardstraat / © Eric de Mildt. All rights reserved. eric.demildt@skynet.be +32496869356Beeld Eric de Mildt

    Ook het GO!-onderwijs verklaart dat scholen hebben moeten zoeken om hun teams compleet te krijgen voor de start van het nieuwe schooljaar. Raymonda Verdyck benadrukt daarnaast het belang om te blijven inzetten op optimale kansen voor alle jongeren in het onderwijs. “Er is nog altijd een grote kloof, dus we moeten kansengroepen blijven ondersteunen, naast het inzetten op de kwaliteit natuurlijk.”

  5. Crevits over lerarentekort: ‘Er is al lerarenplatform en aanvangsbegeleiding’


    Hilde Crevits (CD&V).Beeld VTM NIEUWS

    Er zijn al enkele maatregelen genomen, maar een loopbaanpact voor leraren is er nog niet. Dat zei ontslagnemend Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) in De ochtend over het lerarentekort.

    "Er is een lerarenplatform. Dat betekent dat je, als je net afgestudeerd bent, terechtkomt op een platform waardoor je 100 procent werkzekerheid krijgt, 100 procent loon. En dat is toch wel iets goeds omdat veel jongere leerkrachten vaak naar 10 of 5 scholen moeten gaan om overal kleine pakketjes les te geven. Vanaf dit schooljaar heeft elke jongere leerkracht die start ook recht op aanvangsbegeleiding, maar we zullen er met die maatregelen niet geraken."

  6. ‘Onze schooldirecteurs, onze leerkrachten en onze kinderen verdienen beter’

    Tijd om het lerarentekort aan te pakken, schrijft Remy Amkreutz, chef nieuws bij De Morgen. “De komende jaren komen ‘wij’ elk jaar opnieuw 5.000 tot 7.000 leerkrachten tekort. Vlaanderen weet al veel langer waar het schoentje wringt.

    Remy Amkreutz.Beeld DM
  7. De Morgen-huisdichter Stijn De Paepe over de eerste schooldag

    Twitter bericht wordt geladen...

  8. Voor directeurs is het begin van het schooljaar een race tegen de klok

    Het schooljaar begint pas. Maar directeurs zijn al een hele tijd bezig. Voor hen is het nu een race tegen de klok, terwijl het lerarentekort en de invoering van het gemoderniseerde secundair onderwijs op de voorgrond meespelen. “Gisterenavond kreeg ik telefoon van iemand die drie aanbiedingen had en uiteindelijk voor een andere plek koos.”

    Directeur Bram Wellens (midden) van het Stedelijk Lyceum Olympiade in Antwerpen met ‘zijn’ leerkrachten haartooi in het nieuwe atelier.Beeld Eric de Mildt
  9. Stel nu uw onderwijsvragen, onze expert zorgt voor een antwoord

    Komt er een maximumfactuur in het secundair onderwijs? Gaat de kwaliteit van onze scholen echt zo snel achteruit en wat kunnen we daaraan doen? En heeft uw kind straks nog wel iemand voor de klas, nu het lerarentekort steeds groter wordt?

    Vertel ons hier uw bezorgdheid op deze eerste schooldag. Onze onderwijsspecialist beantwoordt vanaf 12.00 uur uw vragen.

  10. ‘Schoolboycot’ in Hongkong om te kunnen betogen

    Ondertussen slaan jongeren in Hongkong de lessen over om demonstraties bij te wonen. De organisatoren van de actie verwachten dat 10.000 middelbare scholieren uit bijna 200 scholen meedoen, bericht de krant South China Morning Post.

    De zomervakantie van de scholieren eindigt vandaag, maar de demonstraties in de metropool zijn nog in volle gang. De 'schoolstakers' kunnen onder meer een demonstratie bijwonen op het plein Edinburgh Place. Ook hielden jongeren, vaak gekleed in zwarte shirts, acties bij hun scholen.

    Beeld AFP

    De autoriteiten zijn tegen de schoolboycot. De minister van Onderwijs van de semi-autonome Chinese stad zegt dat situatie nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Scholen moeten uiteindelijk zelf beslissen of ze spijbelende betogers straffen, aldus de bewindsman.

  11. Jonathan Holslag: ‘Laten we praten over één onderwijsnet’

    Professor internationale politiek Jonathan Holslag (VUB) pleit voor één onderwijsnet. 

    ‘Islamitische scholen zouden een slechte zaak zijn, net zoals andere neigingen tot segregatie in het lager en secundair onderwijs. Ik denk dat het tijd is om op langere termijn werk te maken van één publiek net.’

    Jonathan Holslag.Beeld Bas Bogaerts
  12. Daar zijn de drukke schoolweken weer: zo blijf je gezond eten

    Voorbereiding is de sleutel tot succes, zeker nu, aan de start van een nieuw schooljaar. Het halve internet is in de ban van de hashtag #mealprep: handige tips om ook tijdens drukke weekdagen een verse maaltijd op tafel te krijgen.

    Beeld Hannes Vandenbroucke
  13. Laptop verovert de klas, maar: ‘Meer ICT is niet altijd beter’

    In het secundair onderwijs gaan dit schooljaar 15.000 leerlingen voor het eerst aan de slag met een eigen laptop. Dat blijkt uit cijfers van Signpost, de grootste leverancier van laptops in het Vlaamse onderwijs, waarover De Standaard bericht. Maar méér ICT is niet altijd beter, waarschuwen experts.

  14. Onderwijsminister Crevits uit waardering voor leerkrachten

    Twitter bericht wordt geladen...

  15. Eerste schooldag bij overwegend droog en weer en tot 21 graden

     De eerste schooldag gaat gepaard met halfbewolkt en overwegend droog weer, bij maxima van 17 tot 21 graden. 

    De opklaringen zijn eerst breed. In de loop van de dag ontwikkelen er zich stapelwolken. In de meeste streken blijft het droog, maar langs de Nederlandse grens is de kans op een paar buitjes wat groter. De maxima, die normaal zijn voor de tijd van het jaar, schommelen tussen 17 graden in de Hoge Ardennen, 19 graden aan zee en 21 graden in de Kempen.

    Beeld ANP
  16. Heel aantal nieuwigheden

    Traditioneel zijn de nieuwigheden aan het begin van een nieuw schooljaar. Zo worden de werkingsmiddelen van het kleuteronderwijs gelijkgesteld met het lager onderwijs, iets wat het Vlaams Parlement nog vlak voor de verkiezingen goedkeurde.

    Het wordt ook uitkijken naar de start van de nieuwe eindtermen in de eerste graad van het secundair onderwijs. Eindtermen zijn minimumdoelen die het Vlaams Parlement noodzakelijk en bereikbaar acht voor een bepaalde leerlingenpopulatie. Het is afwachten of de scholen voldoende voorbereid zijn op die vernieuwde eindtermen.

    Vernieuwde inschrijvingsregels

    Ook de vernieuwde inschrijvingsregels treden in werking, al gaat het dan al om de inschrijvingen voor het schooljaar 2020-2021. Scholen die leerlingen willen kunnen weigeren op basis van capaciteit, worden verplicht de inschrijvingen te organiseren via een digitale aanmeldingsprocedure. Alle aanmeldende scholen gebruiken hetzelfde standaardalgoritme - een ordening op toeval met optimalisatie - om leerlingen te ordenen en toe te wijzen.

    Nog nieuw is dat de schooltoelagen vanaf dit schooljaar worden vervangen door de schooltoeslag. Ze worden ook geïntegreerd in het Groeipakket. De afdeling Studietoelagen staat voortaan enkel nog in voor de studietoelagen voor studenten in het hoger onderwijs. Men moet vanaf het schooljaar 2019-2020 dus geen aanvraag meer indienen bij de afdeling Studietoelagen. De berekening en uitbetaling van de schooltoeslag zal gebeuren via de uitbetaler van het Groeipakket, het vroegere kinderbijslagfonds.

    Aanvangsbegeleiding

    Ook voor het onderwijspersoneel wijzigt een en ander. Zo heeft een tijdelijk personeelslid vanaf het nieuwe schooljaar recht op aanvangsbegeleiding en kan hij of zij sneller het recht op een tijdelijke aanstelling van doorlopende duur (TADD) verwerven.

    Vanaf 1 september 2019 heeft een personeelslid ook recht op twee dagen omstandigheidsverlof in plaats van één voor het huwelijk en het afleggen van een verklaring van wettelijke samenwoning.

  17. De genderkwestie op school keert terug: roze rugzak vs. de Barcelona-bic

    De start van het nieuwe schooljaar betekent ook hoogdagen voor onze consumptiedrang. Ringmappen, pennenzakken en markeerstiften gaan weer vlot over de toonbank, al blijven die spullen nog steeds ontzettend genderstereotiep. Maar kan het eigenlijk kwaad dat dochterlief voor roze katjes kiest en uw zoon resoluut voor de dinosaurusprint gaat?

    Beeld Sven Franzen
  18. 1,2 miljoen leerlingen en 164.000 personeelsleden opnieuw naar school

    1 september, of dit jaar 2 september, is traditioneel de start van een nieuw schooljaar. Voor zowat 1,2 miljoen leerlingen en zo'n 164.000 personeelsleden rinkelt de schoolbel opnieuw (of voor de eerste keer).

    Beeld ANP

Lees nu

📘 De genderkwestie op school: roze rugzak vs. Barcelona-bic

🗓️ Lerarentekort én nieuwe eindtermen: voor directeurs is het begin van het schooljaar een race tegen de klok

❓ Het gemoderniseerde secundair onderwijs: wat betekent dat voor uw kind?