© BELGA

Schepen Valerie Van Peel geeft mandaat sociale zaken uit handen: “Niet meer te combineren met werk in parlement”

Valerie Van Peel, de Kapelse schepen van Sociale Zaken, heeft besloten haar mandaat uit handen te geven. Zo komt partijgenoot Luc Devriese opnieuw in het Kapelse schepencollege. Van Peel zal zich focussen op het federaal parlement.

Jan Brys

De 39-jarige Van Peel werd OCMW-voorzitter tijdens de vorige legislatuur. Bij de verkiezingen van oktober 2018 verzamelde Van Peel nog 2.524 voorkeurstemmen. Ze behield haar mandaat sociale zaken.

“Maar veranderingen in mijn privéleven en mijn werk in het federaal parlement hebben me doen besluiten mijn Kapels mandaat op te geven. Soms moet je keuzes maken in het leven. Ik ben ondervoorzitter in de Kamer en daar komt heel wat bij kijken. Verder is er natuurlijk nog het andere parlementaire werk. Je kunt niet alles goed doen, ook al deed ik alles met veel passie”, zegt Van Peel.

De Kapelse politica is best wel trots op wat in Kapellen werd gerealiseerd. “Denk maar aan de oprichting van de vzw Doedèskadèn, die kansarme kinderen naar sport en cultuur begeleidt. We hebben ook voor een sociaal huis gezorgd. Later opent het dienstencentrum ’t Bruggeske”, zegt Van Peel.

Kansarme kinderen

“Ik ben vooral trots op wat we voor de kansarme kinderen hebben gerealiseerd. We hebben heel wat positieve respons gekregen van de scholen. We zorgden voor verjaardagspakketten voor kansarme kinderen. Ook op het gebied van huiswerkbegeleiding hebben we een en ander op poten gezet. We leerden heel wat ouders om te gaan met school en huiswerk”, zegt de ‘coming lady’ van de N-VA.

Van Peel laat Kapellen niet los. “Ik blijf gemeenteraadslid en N-VA-bestuurslid in Kapellen. Zo kan ik de dossiers blijven opvolgen. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat mijn opvolger Luc Devriese dat schitterend zal doen. Het schepencollege in met Luc in goede handen”, gaat Van Peel verder.

Valerie Van Peel werd eerder al genoemd als mogelijke opvolger van Siegfried Bracke, om voorzitter van de kamer te worden. Die post ging uiteindelijk naar Patrick Dewael. Verder werd Van Peel ook wel genoemd als mogelijke minister in de federale regering, als N-VA mee in een coalitie stapt. Misschien heeft haar beslissing hier iets mee te maken?

“Nee, ik heb deze beslissing deze zomer genomen. Ik wil mijn verantwoordelijkheid in Brussel opnemen. En in welke hoedanigheid dat zal gebeuren, dat moeten we nog afwachten. We zien wel wat mij wordt aangeboden. Maar zoals jullie wel weten, is er op het gebied van de federale regeringsvorming nog niet veel gebeurd.”

Opvolger Luc Devriese werd na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 schepen van Ruimtelijke Ordening, Lokale Economie en Werk. Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 hield de Kapelse N-VA nog één schepenmandaat over. Dat was dus voor Valerie Van Peel, die bij de parlementsverkiezingen van mei de tweede plaats op de lijst kreeg, na Jan Jambon.