Direct naar artikelinhoud
Orkaan DorianUpdate

Orkaan Dorian zwakt af tot categorie 2, maar wordt groter en groter: “Uiterst gevaarlijk”

Orkaan Dorian zwakt af tot categorie 2, maar wordt groter en groter: “Uiterst gevaarlijk”
Beeld Photo News

De orkaan Dorian, die zich langzaamaan verschuift richting de zuidoostkust van de Verenigde Staten, is afgezwakt tot categorie 2. Dat heeft het Amerikaanse orkaancentrum (NHC) vandaag aangekondigd in een dienstmededeling. Experten wijzen er echter op dat de storm nog steeds uiterst gevaarlijk is.

, en

De orkaan wordt immers steeds groter en beweegt zich zeer langzaam - aan 4 km/uur - richting het vasteland van de Verenigde Staten. De storm komt nu gevaarlijk dicht bij de oostkust van Florida.

Naar verwachting zal de orkaan eerst de staat Florida bereiken en later ook de staten Georgia, South Carolina en North Carolina. De zuidelijke kuststaten staan orkaanwinden, veel regenval en overstromingen te wachten. Duizenden mensen zijn geëvacueerd naar gebieden landinwaarts.

Bahama’s

Op haar hoogtepunt raasde de orkaan over de Bahama’s aan bijna 300 km/uur. Er vielen vijf doden. Volgens het Rode Kruis zijn ook zeker 13.000 huizen beschadigd. In sommige delen van de Bahama’s staat het water tot 1,80 meter hoog en blijft het stijgen. Het grootste ziekenhuis van de eilandengroep functioneert niet meer, volgens de lokale autoriteiten.

Premier Hubert Minnis van de Bahama's sprak voor de doortocht van de orkaan zijn volk nog toe en drukte iedereen op het hart een schuilplaats te zoeken of indien mogelijk te vertrekken naar veiliger gebieden.Beeld AFP

Dodentol zal stijgen

Kustwachtpersoneel van de VS dat al op de Abaco-eilanden is aangekomen, heeft ter plaatse al een aantal mensen kunnen helpen en voert op dit moment per helikopter evacuaties uit van gewonden naar het ziekenhuis in Nassau op het eiland New Providence. De meerderheid van de mensen zijn op dit moment echter onbereikbaar voor de reddingswerkers.

Verwacht wordt dan ook dat het aantal dodelijke slachtoffers nog zal stijgen: veel mensen zijn onder meer op sociale media als vermist opgegeven. Ook worden foto’s van hen verspreid door ongeruste familie en vrienden. Daarnaast lopen er veel getuigenissen binnen van mensen die lichamen hebben zien voorbij drijven.

Orkaan Dorian raast over de Bahama's.Beeld AFP