Direct naar artikelinhoud
Formatie

Money time: donderdag starten de Vlaamse onderhandelingen écht

Vlaams formateur Jan Jambon (N-VA).Beeld Illias Teirlinck

Het is stilaan money time in Vlaanderen. Naar alle waarschijnlijkheid zitten de voorzitters van N-VA, Open Vld en CD&V donderdag voor het eerst samen over de belangrijkste Vlaamse dossiers.

Sinds half augustus zijn een vijftiental werkgroepen aan de slag om de verschillende onderdelen van het nieuwe regeerprogramma uit te schrijven. Hun werk zit er bijna op. Volgens bronnen dicht bij de formatie hebben de meeste werkgroepen een tekst klaar. Die moeten nu worden besproken door de ‘centrale werkgroep’ met daarin de voorzitters van N-VA, Open Vld en CD&V. Zij mogen elk twee à drie partijgenoten meenemen naar de onderhandelingstafel. De vergadering wordt geleid door Vlaams formateur Jan Jambon (N-VA).

Het is aan de centrale werkgroep om de moeilijkste knopen door te hakken. “De werkgroepen hebben het laaghangend fruit al weggenomen. De partijtoppers zullen nu discussiëren over de belangrijkste dossiers”, luidt het. Het gaat dan over de budgetten: welk departement krijgt wat in de komende regeerperiode? Waar moet worden bespaard en waar geïnvesteerd? Maar ook een reeks ideologische kwesties moet worden uitgeklaard. De onderhandelingen zullen plaatsvinden in Brussel-centrum, in hotel Errera of op het Martelaarsplein.

“Het is de bedoeling om in een strak tempo te onderhandelen, tot er een regeerprogamma is”, verduidelijkt een N-VA-bron. “De gesprekken zullen tijd vragen: we zullen er niet uit zijn in een paar dagen. Dat is normaal.”

Optimisme

Drie departementen springen in het oog: onderwijs, welzijn en integratie. N-VA wil haar stempel drukken op die domeinen. De partij voelt de hete adem van Vlaams Belang in de nek. Het is afwachten of de partners hierin meegaan. CD&V wil bijvoorbeeld de erfenissen van Hilde Crevits op Onderwijs en Jo Vandeurzen op Welzijn niet zomaar te grabbel gooien. Ook klimaat wordt allicht nog een taaie brok. Het gaat dan onder meer om de omvorming van de betonstop tot een ‘bouwshift’. N-VA wil de huidige klimaatambities niet verhogen. 

Binnen N-VA, Open Vld en CD&V leeft echter optimisme over de nakende onderhandelingen. “De drie partijen hebben hun les geleerd bij de verkiezingen. Iedereen lijkt te beseffen dat het gekibbel moet stoppen. We kunnen de opmars van de extreme partijen alleen tegenhouden door goed te besturen. Anders hebben we bij de volgende verkiezingen echt een huizenhoog probleem”, luidt het. 

De deadline voor de vorming van een Vlaamse regering is 23 september. Die dag wordt de nieuwe minister-president in het Vlaams Parlement verwacht voor zijn traditionele Septemberverklaring – een Vlaamse versie van de State of the Union, zeg maar. 

Jambon wil die afspraak niet missen.