Direct naar artikelinhoud
Justitie

23 jaar cel, en dan gewoon huiswaarts: ex-Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken en partner schuldig aan moord

Christian Van Eyken en zijn partner Sylvia Boigelot in de correctionele rechtbank.Beeld Photo News

Politiemensen stonden al klaar met handboeien, maar nadat ze zich hoorden veroordelen tot 23 jaar cel voor de moord op haar ex, mochten gewezen Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken en zijn partner Sylvia Boigelot als vrije mensen naar huis. ‘Het spreekt vanzelf dat we beroep aantekenen.’

Het leek een dubbeltje op zijn kant, dit hele proces, maar voor rechter Marie-France Keutgen bestaat er geen enkele twijfel: Christian Van Eyken en Sylvia Boigelot vermoordden in de nacht van zondag 6 op maandag 7 juli 2014 Marc Dellea (45).

Marie-France Keutgen: “Het was een laffe executie, een ijskoude daad. Juist op het moment dat de conciërge, de hond én de dochter er niet waren. Erg toevallig. De daad is minutieus voorbereid. Tijdens het onderzoek hebben de twee meermaals leugenachtige verklaringen afgelegd. Beiden geven blijk van een totaal gebrek aan verantwoordelijkheidszin.”

Marc Dellea was de ex van Boigelot, een koffie-importeur met wie ze in een echtscheiding verwikkeld was. Samen waren ze wekelijks wisselende co-ouders van hun toen zevenjarige dochter. De verdediging voerde aan dat Dellea schulden had, in niet zo koosjere kringen een lening had aangegaan en dus wel moest zijn gedood door een nachtelijke indringer. In het appartement werd op meerdere plekken cash gevonden, in totaal voor 15.000 euro. Een indicatie dat hij zich had voorbereid op de komst van een schuldeiser, volgens de verdediging. Integendeel, vond het Openbaar Ministerie: het bewijs dat er geen sprake was van een indringer.

Keutgen volgde het OM: “Het onderzoek heeft aangetoond dat het muggenraam in de slaapkamer van mijnheer Dellea enkel langs de binnenkant kon worden geopend.”

Ongenaakbaar

Christian Van Eyken (65) was van 1995 tot 2014 de eenzame vertegenwoordiger van de Union des Francophones in het Vlaams Parlement. Hij voerde er jarenlang geen klap uit, en zijn medewerkster Sylvia Boigelot (45) nog minder. Dankzij een vervalst diploma had hij haar in een hogere loonschaal gekregen, wat haar zo’n 72.000 euro aan extra’s opleverde. Vanaf 2009 waren ze een stel.

Van buitenaf bekeken lijkt het alsof de op Franstalige stemmen uit de Brusselse rand terende politicus ongenaakbaar door het leven ging. Na zijn arrestatie kwam hij begin 2016 na drie dagen alweer vrij. Procedurefout. De onderzoeksrechter was vergeten het aanhoudingsmandaat te ondertekenen.

In oktober 2017 mocht het paar, inmiddels gehuwd, op de griffie van de rechtbank het bewijsmateriaal inkijken. De pc, met belastende bewakingsbeelden op een dvd, schoot in de fik. Later onderzoek wees uit dat een van hen de dvd had bekrast met een houtbrandpen.

Het onderzoek sleepte bijna vijf jaar aan. Door de wetswijziging rond de assisenprocedure verschenen Van Eyken en Boigelot voor een correctionele rechtbank. Daar hoorden ze zich nu allebei veroordelen tot 23 jaar gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie eiste de onmiddellijke aanhouding en achteraan in de zaal stonden agenten al klaar met handboeien. Uiteindelijk besliste Keutgen om daar niet op in te gaan.

Hof van beroep

“Natuurlijk is dit een zware teleurstelling”, zegt Laurent Kennes, een van de advocaten van Van Eyken. “Mijn cliënt is hier ontmenselijkt, hij kan niet anders dan beroep aantekenen. Dit is geen definitieve uitspraak. Wij laten de armen niet zakken. Het zou niet de eerste keer zijn dat een uitspraak in eerste aanleg achteraf wordt omgedraaid. Vandaar ook de kritiek op de assisenprocedure.”

Wat als Van Eyken en Boigelot morgen hun hebben en houden bij elkaar harken en in een vliegtuig stappen?

Volgens Marc Preumont, advocaat van Boigelot, laat de wereld anno 2019 zoiets allang niet meer toe: “Waar zouden ze een schuilplaats moeten vinden? Hoe zouden zij in de absolute clandestiniteit moeten gaan leven? Ze zijn allebei altijd, elke dag, aanwezig geweest op de zitting. Dat heeft geen andere betekenis dan dat zij zich juist niet aan de rechtsgang willen onttrekken.”

Het nieuwe proces zal wellicht in 2020 plaatsvinden voor het Brusselse hof van beroep. Daar wordt het pas echt alles of niks voor Van Eyken en Boigelot. In afwachting wandelden ze dinsdagochtend rond elven hand in hand het Brusselse justitiepaleis uit in de richting van de Louizalaan.

Laurent Kennes: “Dit kan vreemd lijken, maar dit is nu eenmaal de procedure. Dit zijn de regels.”

Scrabble

Marc Dellea werd vermoord met een minikogeltje achter de oorlel. De methode, doorgaans met een Baretta 950, laat bij een perfecte uitvoering nauwelijks sporen achter. Het lichaam werd ontdekt door Boigelot. De eerste vaststellingen werden gedaan door haar eigen huisarts en die stond op het punt “natuurlijk overlijden” te noteren, tot een attente Brusselse substituut er een wetsdokter bij haalde voor een second opinion.

Tegen Van Eyken en Boigelot pleitten vooral beelden op een bewakingscamera, die lieten zien dat ze op maandagochtend iets voor halftwee het appartement van Dellea in de Mutsaardwijk in Laken verlieten. Zij waren de laatsten die de man levend hebben gezien.

Zelf hielden Van Eyken en Boigelot op het proces vol dat ze in perfecte harmonie leefden met het slachtoffer. Over de bewuste avond vertelden ze dat ze tot laat in de nacht een partijtje Scrabble hadden gespeeld. Sporen van inbraak waren er in het appartement niet, wat volgens het hof elk ander scenario uitsluit.

Muggenraam

Rond de sabotage van de dvd loopt nog een apart onderzoek. De houtbrandpen kwam op het proces op geen enkel moment ter sprake, al hing de wat naïeve poging om bewijsmateriaal te vernietigen als een schaduw over de debatten. Die eindigden eind juni, waarna het koppel de hele zomer lang moest wachten op het verdict.

Bij het binnengaan van de rechtszaal toonde Sylvia Boigelot zich nog optimistisch: “Ik ben sereen en hoop dat het hier eindigt. Ik was dertien jaar samen met Marc. Ik hoop, ook voor hem, dat de bladzijde hier wordt omgedraaid. Ik denk dat we genoeg hebben meegemaakt.”

Laurent Kennes gaf tegenover journalisten al een voorzet over de inzet van het nieuwe proces: “Het hof stelt nu dat het muggenraam enkel langs de binnenkant kon worden geopend. Tijdens de debatten is amper gesproken over dat muggenraam. Men haalt hier een element aan waar we ons niet tegen konden verweren.”

“Mijn cliënt blijft zijn onschuld uitschreeuwen. Ja, men ziet hem en mevrouw op de bewakingsbeelden, maar dieven en moordenaars komen doorgaans niet langs de voordeur, en zeker niet als daar een voor iedereen zichtbare camera hangt. Die komen langs achteren, via het raam.”