Direct naar artikelinhoud
Netflix

Dit duo maakt de eerste Belgische Netflix Original

Het duo Norman Bates, bestaande uit Inti Calfat en Dirk Verheye, regisseerde eerder ‘Over water’ voor Eén.Beeld © VRT - Toon Aerts

Netflix maakt zijn eerste Belgian Original Series. Of beter: een eerste reeks die wordt geproduceerd en geregisseerd door landgenoten. Het verhaal, de showrunner en de cast komen uit alle hoeken van de wereld. ‘Als Belgische filmmaker krijg je niet altijd de kans om aan projecten met dit uitgangspunt en deze schaal te werken.’

Het regieduo Norman Bates – een knipoog naar de antagonist uit Psycho – is momenteel druk in de weer met het verfilmen van Into the Night. In het echte leven heten ze Inti Calfat en Dirk Verheye, en draaiden ze eerder samen het eerste seizoen en enkele nieuwe afleveringen van de Eén-reeks Over water. Meteen het juiste visitekaartje bij de Amerikaanse streamingdienst Netflix, die hen in het zadel zet voor een eerste Belgische Original-serie. 

Het was Paul Baeten Gronda, co-auteur van de Eén-reeks Over water, die het duo destijds heeft aangedragen bij productiehuis Panenka. Voor Calfat en Verheye was het hun tv-debuut, tot dan hadden ze voornamelijk reclamespots gedraaid voor klanten als Coca-Cola, Mercedes en Samsonite, of de videoclip bij ‘We Must Be Crazy’ van Milow. “Inti al is sinds mijn vijftiende een van mijn beste maten”, vertelt Gronda. “Heel veel jaren later hebben Inti en Dirk een trailer gemaakt voor mijn boek Straus Park, als een soort vriendendienst. Dus toen Tom Lenaerts en ik samen Over water schreven, heb ik Tom die video laten zien.”

Belgische productie

Volgens Gronda zijn Calfat en Verheye harde werkers en erg ingenieus. “Wie op zo’n hoog niveau in de reclamewereld meedraait, is natuurlijk andere budgetten gewoon dan die van Vlaamse fictie”, zegt hij. “Maar ze waren creatief genoeg om toch binnen de middelen die ze kregen, toch iets heel erg mooie, moody sfeer te creëren.”

“De regie van de allereerste Netflix Original-serie is niet alleen bijzonder spannend, het is ook een eer”, klinkt het bij Calfat en Verheye. “Het feit dat het een high-concept thriller is maakt het nog boeiender. Als Belgische filmmaker krijg je niet altijd de kans om aan projecten met dit uitgangspunt en deze schaal te werken.”

Ook de productie van Into the Night is in Belgische handen, meer bepaald van het in Brussel gebaseerde Entre Chien et Loup. “Het is een gevestigde waarde, dus dit lijkt me een logisch partnership”, zegt Peter Brosens, co-regisseur van de film King of the Belgians, die gemaakt werd door het productiehuis. “In het verleden maakten ze vooral langspeelfilms, maar de afgelopen jaren hebben ze zich steeds meer op de markt van tv-reeksen gericht. Dat succes zal ook Netflix niet ontgaan zijn.” Entre Chien et Loup heeft onder meer twee seizoen van Ennemi Public en het derde seizoen van Versailles geproduceerd.

Dirk Verheye, Tom Lenaerts en Inti Calfat op de set van ‘Over water’.Beeld © VRT - Toon Aerts

Armleuningen

Into the Night zal uit zes delen bestaan en is gebaseerd de succesvolle roman The Old Axolotl, van de Pool Jacek Dukaj. Dat boek speelt zich af aan boord van een vlucht vanuit Brussel, en vertelt het verhaal over het behouden van onze menselijkheid ten tijde van een kosmische ramp. Concreet: op onverklaarbare wijze doodt de zon plots alles wat ze verlicht. De reeks wordt geschreven en gecreëerd door Jason George, die eerder werkte aan The Protector en Narcos.

“Deze high-concept thriller stelt een steeds vaker terugkerende vraag: kunnen mensen zich nog verenigen voor het algemeen belang of zal eigenbelang ons verscheuren?”, vertelt George. “Ik werd aangetrokken door het concept van een commerciële vlucht die een groep vreemden met verschillende achtergronden en overtuigingen tijdelijk samenbrengt in een soort van geïmproviseerde gemeenschap. Soms leidt dit tot hechte vriendschappen. Soms tot ruzies over de armleuningen heen.”

De cast komt niet enkel uit ons land, maar ook uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Rusland en Turkije. Namen kunnen er voorlopig nog niet op worden geplakt. Wel is het de bedoeling dat Into the Night volgend jaar al wereldwijd zal te zien zijn.