Direct naar artikelinhoud
Liveblog

Live - Brits parlement stemt motie tegen no deal-brexit

Tegenstanders van de Britse premier Boris Johnson zijn vanmiddag in het Lagerhuis begonnen met een poging te voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk de EU eind volgende maand zonder een akkoord verlaat. Bekijk en lees hier de opmerkelijke gebeurtenissen in het Britse Lagerhuis.

Krijg als eerste een bericht bij nieuwe ontwikkelingen: download nu onze app ›

Live

  1. Boris Johnson verliest stemming in Lagerhuis

    Het Lagerhuis heeft vanavond gestemd over een motie die stelt dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober niet uit de EU mag stappen zonder uitstapakkoord. Johnson had eerder laten weten dat Conservatieven die tegen de regering stemden uit de partij gezet zouden worden. Dat kon velen van hen echter niet afschrikken. Johnson verloor de stemming met 301 tegen 328 stemmen.

  2. Spoeddebat Brits Lagerhuis gaat door

    Het Britse parlement houdt vanavond een spoeddebat over de brexit. De parlementsleden die het debat hebben aangevraagd willen een no-deal brexit op 31 oktober voorkomen.

    Het debat gaat over het wijzigen van de parlementaire agenda morgen. Daardoor zouden de parlementsleden morgen een motie in stemming kunnen brengen om de no-deal brexit tegen te gaan.

    De parlementsvoorzitter John Bercow heeft het spoeddebat goedgekeurd, omdat er volgens hem genoeg steun is in het Lagerhuis. Het debat kan maximaal drie uur duren.

    Verschillende bronnen rond de regering gaan ervan uit dat de stemming dinsdag in het nadeel van de regering uitpakt en ook dat de motie tegen een no-deal brexit woensdag wordt aangenomen. In dat geval wil premier Boris Johnson nieuwe verkiezingen uitschrijven, die in oktober moeten worden gehouden. Daar is echter een twee derde meerderheid in het Lagerhuis voor nodig en die heeft de premier niet.

    John Bercow.Beeld AFP
  3. Johnson: ook dwarsliggers bij de brexiteers krijgen straf

    Niet alleen Conservatieve parlementsleden die met de oppositie meestemmen lopen het gevaar dat zij uit de fractie worden gezet, dat geldt ook voor pro-brexit ijzervreters die iedere deal met de EU afwijzen. Dat maakte premier Johnson duidelijk op vragen van een van de parlementariërs. Eerder had Downing Street 10 gewaarschuwd dat EU-gezinde rebellen dat lot wachtte. Johnson verzekerde dat ook rabiate dwarsliggers onder de brexiteers die behandeling zullen krijgen. ‘Gelijke monniken, gelijke kappen’, waarschuwde hij.

  4. Unctad waarschuwt voor hoge kosten ‘no deal’-brexit

    Een vertrek uit de EU zonder akkoord zal het Verenigd Koninkrijk volgens een rapport van de VN-handelsorganisatie Unctad tot gevolg hebben dat de Britse export met ongeveer 7 procent zal krimpen. Daardoor zal het land zeker 14,5 miljard euro aan exportinkomsten mislopen. Maar volgens de Unctad kan de rekening nog hoger oplopen als gevolg van non-tarifaire belemmeringen, zoals scherpere grenscontroles. Op vragen van een parlementslid van de Plaid Cymru-partij uit Wales spreekt Johnson tegen dat een ‘no deal’-brexit ‘catastrofale’ gevolgen zal hebben. Volgens hem zullen de Britten wel ‘enkele hobbels in de weg’ tegenkomen.

  5. Johnson: ‘Regering zal zich aan wet tegen ‘no deal’ houden’

    Op een vraag van een Labour-parlementslid verzekert premier Johnson dat zijn regering zich ‘natuurlijk’ aan de grondwet zal houden en gehoor zal geven aan een wet die een ‘no deal’-brexit uitsluit, als die door het parlement wordt aangenomen. 

    Eerder had Michael Gove, die als minister belast is met de voorbereidingen voor een ‘no deal’-scenario, in het midden gelaten of de regering dat wel zou doen. Dat leidde tot felle protesten van de oppositie.

  6. Corbyn: Johnson leidt ‘bende samenzweerders’

    Labourleider Jeremy Corbyn maakte meteen gebruik van het overlopen van het Conservatieve parlementslid. ‘Dit is een regering zonder mandaat, zonder fatsoen en vanaf vandaag ook zonder meerderheid’, merkte hij snerend op in zijn weerwoord aan Johnson. Hij beschuldigde de premier ervan dat hij aan het hoofd staat van een ‘bende samenzweerders’ die het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord uit de EU willen halen, ongeacht de schade die dat voor het land met zich meebrengt.

    Labourleider Jeremy Corbyn.Beeld AFP
  7. Johnson: wetsvoorstel komt neer op hijsen witte vlag

    Premier Johnson ging niet in op het overlopen van Philip Lee. Wel trok hij van leer tegen de plannen van de oppositie en rebellen binnen zijn eigen partij om een ‘no deal’ rexit bij voorbaat uit te sluiten. Volgens hem komt dat neer op het ‘hijsen van de witte vlag’. Als het Lagerhuis het wetsvoorstel van de oppositie aanneemt, moet Groot-Brittannië voor alle eisen van de EU buigen, waarschuwde hij. Volgens Johnson kan Brussel het Verenigd Koninkrijk dan zo lang als het wil binnen de EU houden. Verder uitstel zal volgens Johnson alle kansen op onderhandelingen kapot maken. ‘Als dat gebeurt zal alle vooruitgang die we hebben geboekt, voor niets zijn geweest’.

  8. Kabinet premier Johnson is meerderheid kwijt in Lagerhuis

    Premier Boris Johnson is vanmiddag zijn meerderheid in het parlement kwijtgeraakt. Het Conservatieve parlementslid Philip Lee heeft zich aangesloten bij de Liberaal-Democraten uit onvrede over het brexit-beleid van de nieuwe premier. Lee stak tijdens een toespraak van Johnson demonstratief over naar de LibDems en ging bij hen in de bankjes zitten. 

  9. Stemming pas laat in de avond, na uren tijdrekken

    Het ziet ernaar uit dat de parlementariërs pas vanavond om elf uur Belgische tijd zullen stemmen over de motie waarmee ze de weg vrijmaken voor een stemming over een wet tegen een ‘no deal’-brexit. Eerst komt premier Johnson verslag doen van de G7-bijeenkomst, vervolgens gaat Michael Gove uit de doeken doen hoe het met de voorbereiding voor een ‘no deal’-brexit staat. Luchtkwaliteit staat ook op het programma, evenals de financieringsplannen voor het onderwijs. Plus mogelijke vragen van Johnson-aanhangers die tijd willen rekken. Pas in de loop van de avond begint het debat over de motie. Het debat over het door Hilary Benn ingediende wetsvoorstel om een ‘no deal’ tegen te houden, begint dan morgenmiddag. 

  10. Oppositie spreekt af: voorlopig geen verkiezingen

    Britse oppositiepartijen en een groep rebellen uit de Conservatieve partij hebben naar verluidt afgesproken dat zij niet zullen instemmen met nieuwe verkiezingen zolang er geen wet door het parlement is die een brexit zonder akkoord met de EU verbiedt. Premier Johnson had gedreigd om nieuwe verkiezingen te vragen, als de parlementariërs aansturen op verder uitstel van de brexit. Maar daarvoor heeft hij de steun van twee derde van de parlementariërs nodig. De oppositie is bang dat hij die dan wil houden na 31 oktober, als de brexit al een voldongen feit is.

  11. Conservatieve parlementariërs kondigen vertrek aan

    Inmiddels tekenen zich de eerste brexit-scheuren in de Conservatieve partij af. Vanochtend liet een van de Conservatieve rebellen, Justine Greening, weten dat zij zich bij nieuwe verkiezingen niet herkiesbaar zal stellen. Ze klaagde dat de Conservatieve partij een ‘brexit-partij’ was geworden. Greening komt uit een district waar de kiezers met grote meerderheid tegen de brexit hebben gestemd. Als zij niet meedoet, zou de Conservatieve partij die zetel wel eens kunnen verliezen. Ook een ander parlementslid voor de Conservatieven, Keith Simpson, kondigde aan dat hij niet aan nieuwe verkiezingen zal meedoen. Hij zei zich te voelen als ‘de eerste stuurman die plaats neemt in de reddingsboten van de Titanic’.

    Justine Greening.Beeld AFP
  12. Johnson probeerde rebellen vergeefs over te halen

    Vanochtend had premier Johnson nog een onderhoud met enkele vooraanstaande rebellen uit zijn partij, onder wie ex-ministers David Gauke en Philip Hammond, in een poging hen over te halen niet met de oppositie mee te stemmen. Kennelijk leverde dat niets op. De stemming was naar verluidt geprikkeld. Johnson beschuldigde de rebellen ervan dat zij de macht uit handen geven aan een ‘junta’ met Labourleider Jeremy Corbyn.

    Ex-ministers David Gauke en Philip Hammond.Beeld REUTERS
  13. Johnson: uitstel gaat Britten miljarden kosten

    Volgens de ontwerpwet, ingediend door voormalig Labour-minister Hilary Benn, moet de regering de EU om een uitstel van drie maanden vragen, als het parlement uiterlijk 19 oktober niet heeft ingestemd met een akkoord met de EU, of een brexit zonder akkoord. Via een woordvoerder liet premier Johnson weten dat hij zal vasthouden aan de vertrekdatum van 31 oktober. Uitstel is volgens hem alleen maar in het voordeel van de EU en zal de Britten maandelijks ruim een miljard euro aan contributies aan de EU kosten.

    De Britse premier Boris Johnson.Beeld AFP
  14. Behandeling motie meteen vertraagd

    Via een motie proberen de oppositie en de Conservatieve rebellen de controle te krijgen over de agenda van het parlement, zodat ze voldoende tijd krijgen om de anti-‘no deal’-wet door het parlement te jagen. Maar er ontstond meteen vertraging. Er wordt pas vanavond over de motie gestemd. Eerst komt premier Johnson mogelijk naar het Lagerhuis om de parlementariërs toe te spreken.

  15. Tegenstanders ‘no deal’ brexit vragen spoeddebat aan

    Een aantal Britse parlementariërs, onder wie EU-gezinde leden van de Conservatieve partij, heeft vanmiddag een spoeddebat in het Lagerhuis aangevraagd over de brexit. De parlementariërs sturen aan op een wet waarmee ze premier Boris Johnson kunnen dwingen het vertrek uit de EU uit te stellen als er geen akkoord met de EU ligt. 

    Een demonstrant protesteert aan het Britse Lagerhuis tegen premier Boris Johnson.Beeld AFP
  16. Dit gaat er vandaag gebeuren

    Premier Johnson heeft gedreigd partijleden die met de oppositie meestemmen uit de Conservatieve partij te zetten, maar toch ziet het ernaar uit dat een aantal van hen zullen vasthouden aan de plannen om een ‘no deal’ brexit zonder toestemming van het parlement per wet uit te sluiten.