Direct naar artikelinhoud
OntploffingUpdate

Antwerpen en Wilrijk openen gezamenlijk steunregister voor slachtoffers explosie

De ontploffing in Wilrijk eiste het leven van een van de bewoonsters.Beeld Bob Van Mol

De stad Antwerpen en het district Wilrijk openen een gezamenlijk steunregister waarin je je medeleven kan betuigen aan de slachtoffers en nabestaanden van de ontploffing aan het Ridderveld. Aquafin ziet geen mogelijk verband tussen rioleringswerken en de explosie.

en

Het steunregister ligt in het districtshuis en gemeenschapscentrum aan de Bist in Wilrijk en kan woensdag worden getekend van 18 tot 22 uur en vervolgens donderdag van 8 tot 20 uur en vrijdag en zaterdag telkens van 8 tot 17 uur.

Bij de explosie, waarvan de oorzaak nog wordt onderzocht, kwam een 87-jarige vrouw om het leven en raakten drie personen gewond toen ze onder het puin bedolven raakten. Drie huizen werden volledig vernield, drie andere woningen liepen ernstige schade op en bij nog tal van panden in de Valaarwijk sneuvelden er ramen of raakten er deuren, garagepoorten of daken beschadigd.

Oorzaak nog onbekend

Het gerechtelijk labo kwam in de loop van de nacht nog ter plaatse om onderzoek te voeren. Eerder kwam ook een onderzoeksrechter van het parket al langs. Er is ook een deskundige aangesteld. Het parket voert een onderzoek naar “vernieling door ontploffing”, maar over de oorzaak van de explosie is nog niets bekend.

Waterzuiveringsbedrijf Aquafin stelt na een interne analyse en contact met de aannemer die aan het werk was nabij de explosie dat het “nog steeds geen mogelijk verband” ziet tussen die werken en het incident. “De rioleringswerken op die plaats waren al tien dagen afgerond en voor de lopende werken moest men niet meer in de ondergrond zijn”, klinkt het.

Aquafin nam ook contact op met de aannemer die die laatste werken aan het uitvoeren was en ook die zou niets alarmerend hebben vastgesteld. “De arbeiders waren daar wel in shock, want ze waren net in lunchpauze toen het gebeurde”, stelt Lievens. “Als de explosie even vroeger of later was gebeurd, was het voor hen een drama geweest.”

De omwonenden die dinsdagavond terug naar huis mochten hebben intussen weer gas en elektriciteit. Dat zegt netbeheerder Fluvius, die samen met politie en brandweer meeging naar de woningen in kwestie voor een controle en om hen weer aan te sluiten op het net.