'Vermiste' man verhuisde vlak voor explosie naar rusthuis: 'Politie schrok nogal toen ik telefoon opnam'

Zeventien jaar lang woonde Willy Batens (80) in één van de nu getroffen huizen in Wilrijk, tot hij onlangs naar een woonzorgcentrum verhuisde. 'Vrienden denken dat ik er nog altijd woon. Zelf de politie was verbaasd toen ze mij in hun zoektocht aan de lijn kregen.'

cel

'Al de hele dag bellen vrienden en kennissen mij op. Iedereen denkt dat ik nog altijd in Ridderveld woon', vertelt de 80-jarige. 'Zelfs vrienden die ik al lange tijd niet meer gehoord heb. Iedereen is heel bezorgd, en dan opgelucht als ze horen dat ik nog in leven ben.'

Tot twee maanden woonde Willy op het gelijkvloerse appartement van nummer 10. 'Maar ik ben toen in het ziekenhuis opgenomen. Daarna, zo’n drie weken geleden, ben ik naar een Woonzorgcentrum overgebracht. De eerste die me vandaag belde was Guy, mijn buurman die in Ridderveld in het huis naast me woonde. Zijn huis is niet ontploft, maar er is veel schade. Toen hij me vertelde wat er gebeurd was, geloofde ik hem eerst niet.'

Politie

Sinds zijn verhuis stond het appartement van Willy leeg. Op papier was de verhuis van Willy nog niet afgehandeld, en dus dacht ook de politie dat hij nog in het pand woonde.

'Ze wisten niet dat ik weg was', zegt Willy. Rond 14.30 uur werd hij plots opgebeld door de politie. 'Ze schrokken nogal toen ik de telefoon opnam.' Kort daarna liet de politie weten dat één van de vermiste bewoners elders was aangetroffen, en dat er niet langer naar die persoon gezocht hoefde te worden.

Buren

Willy maakt zich vooral zorgen over zijn vroegere buren. 'We hadden allemaal een goeie band met elkaar. Mijn bovenbuurman heeft me vroeger zelfs nog geholpen met behangen. Ik vraag iedereen of ze nieuws hebben, of ze weten hoe het met hen gaat.'

'Zeventien jaar heb ik daar gewoond. Het doet pijn om mijn vroegere huis nu zo te zien. Ik had nooit durven denken dat het zo zou aflopen.'

Vrouw (87) dood teruggevonden na explosie in Wilrijk, omgeving wordt vrijgegeven

In Wilrijk is na de explosie van dinsdag de laatste vermiste persoon teruggevonden. Het lichaam van een 87-jarige vrouw werd dinsdagnacht omstreeks 2.30 uur aangetroffen. De hulpdiensten ronden woensdagmiddag hun interventie af, de omgeving wordt weldra vrijgegeven.

Van de vrouw, sinds kort weduwe, ontbrak lange tijd elk spoor. Urenlang werd naar haar gezocht met reddingshonden. Tot de brandweermannen omstreeks 2.30 uur haar lichaam terugvonden. ‘We hebben heel voorzichtig gezocht, maar toen we de vrouw uiteindelijk aantroffen, bleek ze helaas overleden’, zegt Kristof Geens van de Antwerpse brandweer tegen VRT NWS.

De zware explosie aan Ridderveld in de wijk Valaar heeft dus alsnog een dodelijk slachtoffer geëist. De vrouw in kwestie was de enige bewoner van de drie vernielde woningen die de politie nog niet had kunnen bereiken en die nog niet door de brandweer vanonder het puin was gehaald. Eerder lukte dat laatste wel - levend - met drie andere slachtoffers. Eén van hen mocht het ziekenhuis zelfs al verlaten.

'Brandweer en civiele bescherming hebben nog de hele nacht puin geruimd', zegt Jasmien O van de Antwerpse brandweer. 'In totaal zijn zowat veertig containers weggevoerd.' Dat de hulpdiensten hun interventie afronden, betekent niet dat de restanten van de vernielde woningen al volledig verdwenen zijn. Het plein aan het Ridderveld kan echter worden vrijgegeven en de site van de explosie zelf wordt beveiligd. Aangezien de straat sowieso al was afgesloten voor werkzaamheden, blijft er voor het wegverkeer wel een omleiding gelden.

Daarna kunnen de verzekeringsmaatschappijen aan de slag. Er komt ook een deskundige van het parket langs in het kader van het gerechtelijk onderzoek naar de ontploffing. Het is immers nog steeds niet duidelijk wat de precieze oorzaak daarvan was. Allicht zal daarover deze week nog geen uitsluitsel zijn.

Gerechtelijk onderzoek

Het gerechtelijk labo kwam in de loop van de nacht ook al ter plaatse om onderzoek te voeren. Eerder kwam ook een onderzoeksrechter van het parket al langs. Er is ook een deskundige aangesteld. Het parket voert een onderzoek naar “vernieling door ontploffing.”

In totaal raakten drie woningen volledig vernield en liepen nog drie andere panden zware schade op. Bij heel wat woningen in de omgeving is er bovendien schade aan ramen, deuren en/of daken. De meeste bewoners daarvan konden dinsdagavond wel al naar huis onder begeleiding van politie en brandweer, die hen hielpen om eventuele gevaarlijke situaties met bijvoorbeeld glasscherven te verhelpen.

Netbeheerder Fluvius ging samen met politie en brandweer mee naar de woningen voor een controle en om ze weer aan te sluiten op het net. De netbeheerder herhaalt dat hij zijn volledige medewerking verleent aan het (gerechtelijk) onderzoek naar de explosie. Dinsdag meldde het bedrijf al dat er op het moment van de feiten geen werken plaatsvonden. Op 22 augustus was er wel nog een klein gaslek gedicht en was de aansluiting van een van de vernielde woningen nog vernieuwd, maar testen zouden toen hebben uitgewezen dat die ingreep met succes was afgerond. De lagedrukleiding in de straat is in 2012 nog volledig vernieuwd.

Steunregister

De stad Antwerpen en het district Wilrijk openden woensdag een gezamenlijk steunregister waarin iedereen zijn medeleven kan betuigen aan de slachtoffers en nabestaanden van de ontploffing aan het Ridderveld. Het steunregister ligt in het districtshuis en gemeenschapscentrum aan de Bist in Wilrijk en kan woensdag worden getekend van 18 tot 22 uur en vervolgens donderdag van 8 tot 20 uur en vrijdag en zaterdag telkens van 8 tot 17 uur.‘Het districtsbestuur van Wilrijk en het Antwerpse stadsbestuur betuigen hun medeleven en steun aan de slachtoffers van de ontploffing op het Ridderveld en hun naasten’, klinkt het in een mededeling. ‘Ze danken uitdrukkelijk ook alle hulpverleners.’