Direct naar artikelinhoud

Dodentol Dorian op Bahama's stijgt tot zeven: ‘Historische tragedie’

Een vrouw draagt haar hondje met zich mee terwijl ze door diep water waadt richting haar redders op de Bahama's.Beeld AP

Op de Bahama’s is het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van de doortocht van orkaan Dorian gestegen tot zeven. Dat zegt de premier van de eilandengroep, Hubert Minnis, die vreest dat er nog meer dodelijke slachtoffers zullen volgen. Duidelijk is dat de krachtige orkaan, die al meer dan 24 uur lang tekeer gaat boven de Bahama's, het van toerisme afhankelijke land zwaar gehavend zal achterlaten. 

In totaal kwamen nu al zeker zeven mensen om het leven, zo deelde premier Hubert Minnis op een persconferentie mee. Twee personen die gewond naar het ziekenhuis werden overgebracht, zijn namelijk aan hun verwondingen bezweken.

Op haar hoogtepunt raasde de orkaan met snelheden van bijna 300 kilometer per uur over de Bahama’s heen. Volgens het Rode Kruis zijn zeker 13.000 huizen beschadigd. In sommige delen van het land staat het water tot 1,80 meter hoog en blijft het stijgen. Het grootste ziekenhuis van de eilandengroep functioneert niet meer: hulpverleners bereiden zich voor op een humanitaire crisis nu de omvang van de schade en het menselijk leed langzaam duidelijk wordt.

Intussen is de storm afgezwakt tot een orkaan van categorie 2 en ondervindt nu ook de oostkust van Florida de impact van Dorian. Een wijziging in het traject van de orkaan betekent echter waarschijnlijk dat de Amerikaanse deelstaat aan het ergste ontsnapt.

De verwoesting op de Abaco-eilanden.Beeld TERRAN KNOWLES/OUR NEWS BAHAMAS

De Bahamaanse premier Hubert Minnis sprak over een “ongeëvenaarde verwoesting” en een “historische tragedie”. “Er staan ons moeilijke dagen, weken en maanden te wachten als volk en als land”, tweette de premier. “Hulpverlenersteams zullen zo snel mogelijk naar Abaco en Grand Bahama Island afzakken.”

‘Gemeenschappen afgesneden van de buitenwereld’

Luchtbeelden van het Great Abaco Island tonen kilometers aan ondergelopen wijken, verpulverde gebouwen, boten en containers die als legoblokjes overal verspreid liggen. Gebouwen die nog (deels) overeind staan missen daken of muren. De stad Marsh Harbour op de Abaco-eilanden, waar ongeveer 6.000 mensen leven, is voor meer dan 60 procent beschadigd, aldus de regeringsleider. “Het was een vreselijk zicht", zegt oppositieleider van de Bahama's Philip Brave Davis die samen met premier Minnis een helikoptervlucht boven het eiland maakte. “Gemeenschappen zijn afgesneden van de buitenwereld en de straten staan onder water.” 

Een boot ligt gestrand in het binnenland.Beeld AP