KBC schrapt 1400 jobs in België: ‘Geen verplicht collectief ontslag’

Johan Thijs, CEO van KBC Group © Belga Image

Bij KBC verdwijnen de komende drie jaar 1400 banen in België. Dat bevestigt de bank-verzekeraar in een persbericht. Bovendien worden de contracten van 400 externe contractuelen stopgezet. Er is geen verplicht collectief ontslag of vertrekplan voorzien of nodig, klinkt het.

Het verdwijnen van de banen is het gevolg van een ‘optimaliseringsoefening’, bedoeld om de efficiëntie en de wendbaarheid van de hoofdzetel- en ondersteunende diensten van KBC in België te verbeteren, zo klinkt het.

Concreet verdwijnen de komende drie jaar bij KBC in ons land 1.400 banen, zowel in het hoofdkantoor, de ondersteunende functies en het kantorennetwerk. Daarvan zullen 300 functies worden ondergebracht in Tsjechië en Bulgarije. De contracten met 400 externe contractuelen, voornamelijk in IT-functies of interims, worden stopgezet.

‘Geen verplicht collectief ontslag’

In België gaan de veranderingen in vanaf september 2019 tot eind 2022. De vermindering van het aantal voltijdse medewerkers zal volledig worden opgevangen door een natuurlijke uitstroom, via bijvoorbeeld pensioen of natuurlijk verloop. De afgelopen jaren bedroeg die natuurlijke uitstroom al meer dan 500 voltijdsen per jaar. ‘Daardoor is er geen verplicht collectief ontslag of vertrekplan voorzien of nodig’, aldus KBC.

De bank zegt nog dat het de bedoeling is om de veranderingen door te voeren ‘met het volste respect voor haar medewerkers en via een open en constructieve dialoog met alle betrokkenen en met de sociale partners’. Onderhandelingen over de verlenging van de CAO Tewerkstelling gaan intussen door, klint het nog.

Ook in Tsjechië verdwijnen banen bij de bank. Verwacht wordt dat de komende drie jaar het aantal medewerkers er met minstens 750 zal verminderen. In mei maakte KBC al bekend dat er ook op het managementniveau wijzigingen zullen plaatsvinden. Daardoor is het totaal aantal directeuren actief binnen de groep gedaald van 300 naar 281.

‘Gemengde gevoelens’

De vakbonden bij KBC zitten met ‘gemengde gevoelens’ na de aankondiging van de directie van de bank-verzekeraar dat ze in de komende jaren 1.400 banen wil schrappen. Dat zeiden ze na afloop van een bijzondere ondernemingsraad.

‘Enerzijds is het positief dat er geen sprake is van naakte ontslagen’, zegt Dirk De Backere van ACV Puls. ‘Maar anderzijds kan je er niet onderuit dat er een beduidende impact is op het personeel. We spreken over 1.400 mensen, en zelfs 1.800 als je de externe contracten erbij telt die niet vervangen worden. We maken ons zorgen over de toenemende werkdruk voor de mensen die overblijven. Het kan niet de bedoeling zijn om burn-outs te organiseren.’

Jan Steenwinckel van ABVV denkt er ook zo over. ‘Uiteraard zijn we verheugd dat er geen naakte ontslagen vallen. Er deden nogal wat wilde verhalen de ronde de laatste weken. De onrust was heel groot en die is voor een stuk weggenomen’, zegt hij. ‘Anderzijds blijft er een vrees: 1.400 mensen is toch 10 procent van het personeel. De vraag is nu hoe dat organisatorisch gepland zal worden. Voor het kantorennet spreekt men over een reductie van 370 medewerkers. Dat is niet niets. Hoe gaan de mensen dat kunnen bolwerken?’

De vakbonden willen zo snel mogelijk overleggen met de directie over begeleidende maatregelen en een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. ‘We merken in de praktijk dat de werkdruk gigantisch is’, zegt Steenwinckel. ‘Veel medewerkers hebben geen boodschap aan het feit dat er geen naakte ontslagen vallen, maar ze willen weten wat er met hun job gaat gebeuren.’

‘Nooit genoeg’

Vanuit linkse politieke hoek komen er kritische reacties op de aankondiging van KBC. Sp.a-voorzitter John Crombez herinnert aan de miljardensteun die de banken jaren geleden kregen ten tijde van de bankencrisis. ‘Hoe moeilijk is het om te zeggen waar het op staat? De banken die nog bestaan omdat de belastingbetaler 25 miljard ophoestte, danken duizenden mensen af om hun winsten van honderden miljoenen te verzekeren. Zij zijn weer gezond, en de belastingbetalers zien steeds meer af’, schrijft hij op twitter.

PVDA-Kamerfractieleider Raoul Hedebouw verwijst naar de winsten van KBC. ‘KBC, dat is 2,5 miljard euro winst in 2018. Blijkbaar is het voor de aandeelhouders nooit genoeg. Dat ze eerder de dividenden verlagen in plaats van 1.400 banen te schrappen’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content