KBC schrapt komende drie jaar 1.400 banen in België

Bij KBC verdwijnen de komende drie jaar 1.400 banen in België. Dat heeft de bank-verzekeraar woensdag bekendgemaakt. Bovendien worden de contracten van 400 externe contractuelen stopgezet. Er is geen verplicht collectief ontslag of vertrekplan voorzien of nodig, aldus nog de bank.

jvh

KBC maakte het slechte nieuws woensdagochtend bekend onder de welluidende titel “KBC Groep geeft details over de resultaten van groepswijde governance optimaliseringsoefening bedoeld om de operationele efficiëntie en de klantenservice verder te verbeteren”.

In mensentaal: KBC zal haar personeelsbestand de komende drie jaar doen inkrimpen met 1.400 werknemers. Het gaat om jobs op het hoofdkantoor, bij ondersteunende functies en in het bankkantorennetwerk. 300 van die functies verschuiven naar de KBC-service centra in het Tsjechische Brno en het Bulgaarse Varna. De bank zet ook de contracten stop van 400 externe contractuelen. Het gaat voornamelijk om IT-functies en interims.

LEES OOK. Waanzinnige winsten … en toch snoeit KBC in personeel (+)

Opvallend: KBC wil die operatie uitvoeren zonder dat er een collectief ontslag komt. De groep rekent daarvoor op een “natuurlijke uitstroom”, via bijvoorbeeld pensioen of natuurlijk verloop. Die bedroeg de afgelopen jaren naar eigen zeggen zo’n 500 voltijdse jobs per jaar. “Daardoor is er geen verplicht collectief ontslag of vertrekplan voorzien of nodig”, aldus KBC. “De uitvoering van deze oefening zal op een respectvolle manier gebeuren, zoals we dat altijd doen”.

“Alles wat leeft, verandert”

Het verdwijnen van de banen is het gevolg van een “optimaliseringsoefening”, bedoeld om de efficiëntie en de wendbaarheid van de hoofdzetel- en ondersteunende diensten van KBC in België te verbeteren, zo klinkt het.

“Een organisatie als KBC is een levende organisatie”, zegt CEO Johan Thijs. “Alles wat leeft, verandert. Als organisatie en als werkgever bereiden we ons voor op de toekomst. De aanpassing is essentieel en een onvermijdelijke volgende stap om in te spelen op de nieuwe omgeving waarin nieuwkomers de gevestigde bedrijven uitdagen, en waarin klanten een gebruiksvriendelijker, probleemloze dienstverlening en snellere besluitvorming verwachten. Organisaties moeten wendbaarder zijn, zodat ze sneller beslissingen kunnen nemen en veranderingen sneller kunnen doorvoeren.”

Vakbonden hebben “gemengde gevoelens”

De vakbonden zaten na afloop van de bijzondere ondernemingsraad met “gemengde gevoelens” na de aankondiging van de directie. “Enerzijds is het positief dat er geen sprake is van naakte ontslagen”, zegt Dirk De Backere van ACV Puls. “Maar anderzijds kan je er niet onderuit dat er een beduidende impact is op het personeel. We spreken over 1.400 mensen, en zelfs 1.800 als je de externe contracten erbij telt die niet vervangen worden. We maken ons zorgen over de toenemende werkdruk voor de mensen die overblijven.”

(Lees verder onder de video)

Jan Steenwinckel van ABVV denkt er ook zo over. “Uiteraard zijn we verheugd dat er geen naakte ontslagen vallen. Er deden nogal wat wilde verhalen de ronde de laatste weken. De onrust was heel groot en die is voor een stuk weggenomen”, zegt hij. “Anderzijds blijft er een vrees: 1.400 mensen is toch 10 procent van het personeel. De vraag is nu hoe dat organisatorisch gepland zal worden. Voor het kantorennet spreekt men over een reductie van 370 medewerkers. Dat is niet niets. Hoe gaan de mensen dat kunnen bolwerken?”

De vakbonden willen zo snel mogelijk overleggen met de directie over begeleidende maatregelen en een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. “We merken in de praktijk dat de werkdruk gigantisch is”, zegt Steenwinckel. “Veel medewerkers hebben geen boodschap aan het feit dat er geen naakte ontslagen vallen, maar ze willen weten wat er met hun job gaat gebeuren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen