Direct naar artikelinhoud
Hongkong

Bestuur Hongkong geeft toe aan betogers en trekt omstreden uitleveringswet in

Demonstranten staan tegenover de politie tijdens een protest voor meer democratie in Hongkong.Beeld AP

Het stadsbestuur van Hongkong heeft de controversiële uitleveringswet die al maanden zorgt voor hevige protesten in de stad, definitief ingetrokken. De leider van Hongkong, Carrie Lam, heeft het besluit vandaag bekendgemaakt in een overleg met raadsleden. 

Met het besluit om de uitleveringswet in te trekken komt de leider van Hongkong, Carrie Lam, voor het eerst tegemoet aan één van de vijf eisen van de demonstranten. Tot dusver had Lam het wetsvoorstel teruggetrokken, maar nog niet formeel geschrapt. Op het hoogtepunt van de protesten gingen in juni naar schatting 2 miljoen mensen de straat op uit protest tegen de wet.

De gewraakte uitleveringswet moest het mogelijk maken verdachten uit te leveren aan China. Veel Hongkongers vreesden dat de wet misbruikt zou worden door Beijing om dissidenten vast te zetten. Op de achtergrond sluimert de onvrede over de groeiende invloed van Beijing op het semiautonome Hongkong. De voormalige Britse kroonkolonie werd in 1997 door de Britten overgedragen aan China, op voorwaarde dat het vijftig jaar lang zijn eigen wetten, rechtspraak en politieke vrijheden mocht behouden.

De intrekking van de wet is de eerste overwinning van de betogers, die de afgelopen weken in toenemende mate gefrustreerd raakten door de opstelling van het stadsbestuur. De voorbije weken zijn de protesten steeds gewelddadiger geworden. Afgelopen weekeinde was een van de bloedigste tot nog toe. Volgens de politie gooiden betogers honderd molotovcocktails en richtten ze in eenderde van alle Hongkongse metrostations vernielingen aan. Omgekeerd werden 241 traangassalvo’s gelost. In totaal zijn in de afgelopen dertien weken al meer dan 1.117 demonstranten gearresteerd.

Volgens de South China Morning Post heeft Lam woensdagmiddag 43 pro-Beijing-raadsleden uitgenodigd voor een bijeenkomst, waarin ze het nieuws bekend gaat maken. Met het besluit hoopt het stadsbestuur de spanningen in de stad te verminderen, aldus de krant.

Uit een gelekte geluidsopname van een toespraak van Lam bleek deze week dat ze eerder had voorgesteld aan Beijing de wet in te trekken, maar daarvoor geen toestemming had gekregen. Ook zei ze dat ze al ontslag had willen nemen. ‘Als ik een keuze had, was ik opgestapt’, aldus een emotioneel klinkende Lam.

Hoewel de protesten begonnen vanwege de uitleveringswet, hebben de betogers inmiddels vijf eisen bij het bestuur neergelegd, waaronder een onderzoek naar politiegeweld en vrije verkiezingen.

Beleggers reageerden woensdag positief op het nieuws. De Hang Seng Index, een graadmeter voor de koersen van grote bedrijven in Hongkong, steeg met 3 procent. 

Regeringsleider Carrie Lam.Beeld EPA