Direct naar artikelinhoud
Brexit

Van ‘Johnson is controle kwijt’ tot ‘Overgave aan de EU’: de Britse pers na de brexitstemming

Van ‘Johnson is controle kwijt’ tot ‘Overgave aan de EU’: de Britse pers na de brexitstemming
Beeld rv

Het Britse Lagerhuis zal een noodwet behandelen die een no deal brexit onmogelijk moet maken, zo werd gisteren gestemd. Die stemming, met 328 Kamerleden vóór en 301 tegen die noodwet, is pijnlijk voor Boris Johnson. Niet alleen leed hij voor het eerst sinds zijn aantreden als premier verlies, bovendien moest hij de ‘rebellie’ van 21 leden van zijn eigen partij ondergaan. De Britse pers spaart traditiegetrouw de zware woorden niet.

Financial Times: ‘Strategie in duigen’

‘In ruins’: je hoeft geen Master Engelse Taal- en Letterkunde op zak te hebben om te snappen wat Financial Times over Johnsons strategie schrijft. Het plan van de premier ligt na de nederlaag van gisteren in duigen, meent de krant.

Twitter bericht wordt geladen...

Daily Mirror: ‘Boris verliest’

Eenzelfde analyse in de Daily Mirror: Johnson heeft een bittere nederlaag geleden. De premier is de controle kwijt, luidt het daar, en zijn brexitplan is in zijn gezicht ontploft. Het beeld van een radeloos lijkende Johnson op de voorpagina versterkt die lezing. 

Twitter bericht wordt geladen...

The Guardian: ‘Een vernedering’

Ook The Guardian ziet in de feiten van gisteren een flinke bolwassing voor ‘Bojo’. “Vernedering voor Johnson wanneer Tory-rebellen zich tegen hem keren”, staat er op de voorpagina.

Metro: ‘Parlement neemt controle’

Amper een week nadat Boris Johnson het parlement buitenspel leek te zetten door de opening van het parlementaire jaar uit te stellen, moet hij de controle teruggeven, stelt Metro vast. 

Twitter bericht wordt geladen...

Daily Express: ‘Overgave aan de EU’

De brexitgezinde Daily Express ziet de stemming van gisteravond niet in de eerste plaats als een nederlaag voor Johnson, maar wel als een knieval van de Britten voor Europa. ‘Het parlement geeft zich over aan de EU’, kopt het dagblad.

Twitter bericht wordt geladen...

‘Tijd voor verkiezingen’

Heel wat andere kranten die zich voor een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU uitspreken, menen dat er geen andere optie is voor de Britten dan weer naar de stembus te trekken – een optie waar ook Boris Johnson zelf op aanstuurt. ‘Laat het volk kiezen’ is de teneur in onder meer de tabloids The Daily Mail (‘Now you decide, Britain’) en The Sun (‘Over to you, Britain’). Ook The Daily Telegraph focust op wat straks ongetwijfeld hét gespreksonderwerp wordt: ‘Johnson eist verkiezingen’.

The Times houdt het dan weer wat droger, met de mededeling: ‘Premier verliest historische stemming’.