© Photo News

Trump heeft bezwaren tegen hertelling stemmen ingediend: “Onwettig en beledigend”

De pas verkozen Republikeinse president Donald Trump heeft bij de bevoegde autoriteiten in deelstaat Michigan bezwaren ingediend tegen de gevraagde hertelling van de stemmen, zo hebben meerdere Amerikaanse media gemeld.

De Groene presidentskandidate Jill Stein had om een hertelling van de stemmen in Michigan gevraagd vanuit het oogpunt van de “integriteit” van de stembusgang. Er circuleerden berichten over onregelmatigheden en/of fraude. Via crowdfunding haalde Stein voldoende middelen binnen om de procedure op te starten.

In de staat Wisconsin is men ook al begonnen met het hertellen van de stemmen, in de staat Pennsylvania moet de procedure nog worden opgestart.

“Deadline zal toch niet gehaald worden”

Het kamp Trump gewaagt nu van een electorale farce. Volgens de Republikeinen zou Stein niet gemachtigd zijn om een hertelling te vragen. Het argument is dat een hertelling van de 4,8 miljoen stembiljetten te duur zou zijn om tegen de deadline van 13 december te zijn afgerond en dat het resultaat de stembusgang toch niet zou veranderen.

“De staat Michigan mag niet ingaan op dit onwettig en beledigend verzoek. De kiezers mogen niet het risico lopen dat de deur van het Electoral College uit haar hengsels wordt gerukt, alleen maar omdat een kandidate van één procent (het landelijke gemiddelde van Stein, nvdr) niet tevreden is met het verkiezingsresultaat”, stond in het 36 bladzijden tellende document waaruit ook de Britse krant The Guardian citeerde.

“Poging om democratie te ondermijnen”

De vierkoppige kiescommissie van Michigan bestaat uit twee Republikeinen en twee Democraten. Om het hertellen te stoppen dienen drie leden voor te zijn.

Er zijn berichten, onder andere van Stein zelf, dat het hertellen op sommige plaatsen in Michiga al was begonnen. Maar de operatie staat nu “on hold” tot de kiescommissie heeft beslist. Stein beschuldigde Trump daarop van een “poging om de democratie te ondermijnen”. Bovendien zou hij de procedure nu alleen maar duurder maken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In Michigan haalde Trump het nipt van de Democratische kandidate Hillary Clinton: volgens realclearpolitics.com 47,6 tegen 47,4 procent van de stemmen. Stein kwam uit op 1,1 procent. De zestien kiesmannen van de staat zijn dus voor de vastgoedmagnaat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer