Direct naar artikelinhoud
Roken

Controversiële e-sigaret ‘Juul light’ binnenkort te koop in België

Controversiële e-sigaret ‘Juul light’ binnenkort te koop in België
Beeld AFP

De e-sigaretten van het Amerikaanse merk Juul zullen in ons land binnenkort te koop zijn. Hoewel het om een lightvariant gaat van de originele e-sigaret, wordt de vrees van experts daarmee waarheid.

Uit de nieuwe lijst met toegestane e-sigaretten die de FOD Volksgezondheid eind juni publiceerde, bleek al dat Juul vanaf augustus in België in de handel kon worden gebracht. Vanaf 17 september is dat ook effectief het geval. België is daarmee het tiende Europese land waar de e-sigaretten te koop zijn.

Nochtans komt de Juul die zo populair is in Amerika niet tegemoet aan de Europese regelgeving. De net geen 59 milligram nicotine per millimeter vloeistof is drie keer zoveel als de limiet van 20. Daarom brengt Juul in Europa een lichtere variant op de markt, met 18 milligram nicotine per milliliter vloeistof.

Bij experts heerst bezorgdheid over die sluwe aanpak, omdat het zo’n e-sigaret als opstap zou kunnen dienen naar een traditionele sigaret. De reputatie van Juul, dat deels eigendom is van het moederbedrijf van tabaksgigant Philip Morris, is in de VS niet positief. Zo wees Stefaan Hendrickx van het Vlaams Instituut Gezond Leven er in deze krant op dat vooral tieners die nog nooit gerookt hebben, aangetrokken lijken tot de e-sigaretten. Bijna de helft van de Juul-volgers op Twitter is minderjarig.

‘Onze missie is het leven van ’s werelds miljard volwassen rokers te veranderen en uiteindelijk sigaretten uit te roeien’, staat er in het persbericht van Juul. In het geval van volwassen rokers die niet kunnen stoppen zien ze zich genoodzaakt om hen ‘minder schadelijke alternatieven aan te bieden’.